15 mart. 2021 | 18:07

Predicții pentru lumea post-COVID: ce lecții putem prelua de la pandemia din 1918

ACTUALITATE
Predicții pentru lumea post-COVID: ce lecții putem prelua de la pandemia din 1918

A trecut un an de când majoritatea angajaților au fost trimiși acasă, școlile au fost închise, iar multe afaceri s-au închis. Deși vaccinările continuă rapid, distanțarea socială și purtarea măștii sunt încă o realitate, alături de munca la distanță.

Ceea ce ridică câteva întrebări: “când se va termina pandemia?” sau “cum va arăta noul nostru normal?”.

Acestea sunt întrebări care au fost puse și în timpul pandemiilor anterioare, mai ales din 1918 până în 1920, când gripa a devastat populația lumii, luând  aproximativ 50 de milioane de vieți. Economiști, istorici și psihologi deopotrivă au studiat trecutul și au meditat asupra implicațiilor sale potențiale pentru ceea ce poate aduce viitorul. Iată câteva predicții.

O creștere a depresiei și a altor boli mintale

„Au trecut mai bine de o sută de ani de la pandemia de gripă la nivel mondial, care a dus la o rată semnificativ crescută de efecte secundare neurologice și psihiatrice”, a scris Robert Yolken de la Școala de Medicină Johns Hopkins în The Lancet. „În ciuda progreselor mari în știința medicală, încă ne confruntăm cu unele dintre aceleași probleme”.

Într-adevăr, în anii imediat următori pandemiei de gripă, The Lancet a constatat că „centrele superioare ale sistemului nervos suferă în principal. Depresia marcată este frecventă, instabilitatea emoțională este adesea observată, iar sinuciderea nu este deloc rară. Și Samuel West a scris într-un raport al Lancet că „depresia care urmează gripei este atât de constantă, încât ar trebui considerată ca parte a bolii”.

Potrivit lui Catherine Ettman, șef de personal și director al inițiativelor strategice din biroul decanului de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston, au existat mai multe probleme de sănătate mintală în timpul acestei pandemii decât au fost documentate după alte traume la scară largă. „Acest lucru se datorează atât COVID, cât și fricii și anxietății din jurul COVID, precum și consecințelor sale economice dramatice”, a spus ea.

Anna Meuller, sociologă la Indiana University Bloomington, este mai explicită. „Având în vedere numărul de familii care au pierdut locuri de muncă sau venituri din cauza pandemiei, vom vedea o creștere a copiilor care au suferit lipsuri, nesiguranță și stres traumatic”, a declarat ea pentru Science News. „Aceste provocări la începutul vieții pot avea consecințe durabile pentru sănătatea fizică și mentală și pentru realizarea academică. Fără pași activi pentru a ajuta copiii afectați și familiile acestora, acest lucru va avea un efect tragic pe termen lung asupra societății”.

Comportamente schimbate în pandemia de COVID

Pandemia din 1918 (și ciumele anterioare) a adus un val inițial de comportamente mai stricte și o toleranță socială mai mică la risc. Deși SUA și alte țări au fost împărțite în abordarea lor cu privire la măsurile de precauție pentru COVID-19, oprirea pe scară largă a evenimentelor și divertismentului, încetinirea călătoriilor atât în ​​țară, cât și în străinătate și faptul că mai mulți oameni economisesc bani, mai degrabă decât cheltuie, confirmă acest lucru.

Profesorul și epidemiologul social de la Yale, Dr. Nicholas Christakis, este unul care a observat comportamente sociale de-a lungul secolelor și prezice că va exista o reacție la carantine și la distanțarea socială, la fel ca în anii 1920.

„În 2024, toate aceste tendințe pandemice vor fi inversate”, a spus el într-un articol recent de la Guardian. „Oamenii vor căuta neîncetat interacțiuni sociale”.

Christopher McKnight Nichols, istoric la Universitatea de Stat din Oregon, este de acord cu această caracterizare a modului în care oamenii se pot comporta după ce va fi sigur să ieși din nou pe stradă. El a menționat că după 1918, sporturile precum baseballul și fotbalul au câștigat popularitate. Cu toate acestea, el subliniază: „Este o întrebare deschisă dacă comportamentele sociale pe nu le mai folosim, cum ar fi strângerea mâinilor și îmbrățișările, vor persista”.

Un boom economic

În zilele întunecate ale pandemiei de gripă, indexul Dow Jones Industrial Average a rămas relativ solid, fără a scădea cu mai mult de 5% sub locul în care era la 4 martie 1918, ceea ce unii spun că a fost începutul crizei. Doar opt luni mai târziu, Dow a crescut cu 11%. Și știm că, după ce s-a terminat, între 1921 și prăbușirea pieței bursiere din 1929, economia SUA a crescut cu 42%.

COVID-19 a avut un efect diferit pe piață. Pe 23 martie, Dow a scăzut cu 37% față de maximul istoric din februarie. Și economia SUA, deși nu este încă în plină expansiune, dă semne de înflorire, cu ofertele de locuri de muncă în creștere și cu deschiderea sectorului serviciilor.

Într-un raport pentru The Wall Street Journal, Nicholas Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford, sugerează că motivul scufundării mai dramatice a economiei din timpul pandemiei recente este că nu au existat lockdown-uri în 1918, deși oamenii au fost instruiți să poarte măști și să păstreze distanța socială.

Economia își va reveni treptat după ce se va termina pandemia

Ryan Ratcliff, profesor de economie la Universitatea din San Diego, se așteaptă ca o redresare economică să evidențieze decalajul de avere. „Aveți un potențial mare de cheltuieli printre seturile cu venituri mai mari și acestea au fost mai puțin afectate. Asta sugerează că vom obține acel boom al consumului odată ce vom reuși să ieșim din criza pandemică”, a declarat el pentru NBC San Diego.

În cele din urmă, comparațiile și predicțiile pot merge foarte departe. „Oamenii caută răspunsuri din experiențele gripei din 1918-19 dintr-un motiv fundamental: s-a încheiat”, potrivit lui Mari Webel, profesor asistent de istorie la Universitatea din Pittsburgh, și Megan Culler Freeman, membru al Universității pentru Boli Infecțioase Pediatrice de la Universitate din Pittsburgh. Însă pandemia COVID-19 este una nouă, au argumentat ei într-un raport.

„Complexitățile științifice ale pandemiei sunt provocări formidabile”, au explicat ei. „Se joacă într-o economie globală care s-a oprit, cu rezultate crescânde ale presiunilor pentru a redeschide comunitățile și o societate avansată tehnologic și interconectată – toate problemele pe care predecesorii noștri cu un secol în urmă nu trebuiau să le ia în considerare”.