Predicția lui Bill Gates despre viitorul muncii: cum ne va afecta metaversul la birou

Predicția lui Bill Gates despre viitorul muncii: cum ne va afecta metaversul la birou

Bill Gates nu se oprește din a face predicții. Această “mama omida” miliardară nu încetează să ne surprindă cu lucrurile pe care le prezice și chiar se adeveresc.

Metaversul, lumea virtuală care este construită de companii mari precum Meta (fosta Facebook) și Microsoft, va găzdui majoritatea întâlnirilor de serviciu în doi-trei ani. Acesta este lucrul pe care îl anticipează miliardarul Bill Gates, în postarea de sfârșit de an făcută pe blogul personal.

Miliardarul notează că pandemia de Covid-19 ”a revoluționat” deja locul de muncă, mai multe companii ca niciodată oferind flexibilitate angajaților care doresc să lucreze de la distanță. Iar acest trend se va accentua în timp, adică munca de la distanță va atrage mai mulți oameni în metavers.

”Aceste schimbări se vor intensifica în anii următori”, scrie Gates.

Bill Gates spune că viitorul modului de lucru se va schimba

Bill Gates este convins că următorii doi sau trei ani, majoritatea întâlnirilor virtuale se vor muta de la grile de imagini ale camerei 2D, la metavers, “un spațiu 3D cu avataruri digitale”.

Acea vizualizare bidimensională pe grilă pe care o descrie Gates și pe care o aseamănă cu serialul ”Hollywood Squares” este ceea ce obținem în prezent cu majoritatea platformelor de videoconferință, cum ar fi Zoom sau Microsoft’s Teams.

Astfel, în metavers am avea un avatar 3D care ar putea participa la întâlniri într-un spațiu de birou virtual sau altă destinație, unde ar putea interacționa cu avatarurile colegilor tăi.

”Ideea este că, în cele din urmă, vă veți folosi avatarul pentru a vă întâlni cu oameni într-un spațiu virtual care reproduce sentimentul de a fi într-o cameră reală cu ei”, scrie Gates.

Gates mai spune că utilizatorii vor trebui să poarte căști de realitate virtuală și/sau ochelari de protecție, pentru a face acest lucru.

Microsoft lucrează, conform acestuia, la adăugarea de avataruri 3D și alte elemente prietenoase cu metaversul la software-ul său Teams destinat companiilor. Și Teams ar putea chiar să aibă acces la metavers, pentru că Microsoft colaborează cu Mark Zuckerberg și Meta pentru a face rețeaua socială Workplace a acestuia din urmă compatibilă cu Teams.

Gates notează însă că va fi nevoie de timp și de disponibilitate din partea utilizatorilor și a angajatorilor lor, înainte ca viziunea lui pentru un loc de muncă virtual în metavers să devină realitate.

”Pentru a surprinde cu acuratețe expresiile, limbajul corpului și calitatea vocii, oamenii vor avea nevoie de dispozitive tehnologice scumpe, cum ar fi căști VR și poate chiar mănuși de captare a mișcării”, scrie Gates pe blogul său.