11 aug. 2021 | 07:35

Poșta Română, pretext de fraudă costisitoare: soluția creativă a hackerilor pentru a lăsa românii fără bani

ACTUALITATE
Poșta Română, pretext de fraudă costisitoare: soluția creativă a hackerilor pentru a lăsa românii fără bani

Tot mai mulți români ajung să cadă victimă mesajelor înșelătoare primite prin email, SMS, Facebook, WhatsApp și nu numai. Cea mai recentă campanie include mesaje care par să vină de la Poșta Română.

Experții în securitate cibernetică de la Bitdefender au emis recent un avertisment important legat de o nouă campanie de fraudare a românilor prin mesaje înșelătoare. Acestea par să vină de la Poșta Română, dar în realitate au în spate o rețea de hackeri care vrea să obțină bani de la tine ”pentru a-ți prelua un colet”.

Poșta Română și noua campanie online de fraudare

Câteva mii de emailuri frauduloase au fost trimise în ultimele zile către ținte din România. Acestea cer achitarea unei taxe simbolice de 3,54 lei pentru ca un colet să fie livrat la destinatar. Aparent, suma de câțiva lei reprezintă taxe vamale, iar dacă acelea nu sunt achitate, coletul imaginar se va întoarce la destinatar. Mesajele provin de pe IP-uri din Statele Unite ale Americiii, dar este foarte probabil să pară de acolo după numeroase redirecționări.

Mesajul primit îndeamnă țintele să acceseze un link pentru a finaliza plata și a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise. Cu alte cuvinte, sume infimă este doar un pretext pentru a a-ți scoate ulterior toți banii din cont.

Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de către Poșta Română, compania comunică cu clienții doar prin intermediul adreselor oficiale (suportclienti@posta-romana.ro, noreply@posta-romana.ro) și nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje. De asemenea, compania nu cere clienților să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informații bancare.

Ca recomandări, pentru a preveni fraudarea, este foarte important să urmărești livrarea de colete direct pe site-ul companiei de curierat sau a poștei. Dacă nu aștepți un colet de la cineva, sunt șanse foarte mari să nu existe acel colet pe marginea căruia ai primit un email. În cazul în care dai click pe vreun link dintr-un email, verifică în bara de adresă că discutăm de un site securizat, iar numele de domeniu este cel pe care ar trebui să-l accesezi.

tentativa de frauda posta romana

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele