Poliția avertisment serios în ceea ce îi privește pe cei care au telefoane Android

Poliția avertisment serios în ceea ce îi privește pe cei care au telefoane Android

Utilizatorii Android sunt îndemnați să își verifice telefoanele. O serie de aplicații populare ascundeau virusul malware Joker.

Acesta este genul de sfat pe care ar trebui să-l urmezi. Google a șters recent opt aplicații din magazinul său, conform unui comunicat al poliției din Belgia. Acum, utilizatorii sunt sfătuiți să le dezinstaleze de pe dispozitivele lor.

Într-o postare pe site-ul său, poliția din Belgia a spus: „Atenție! Virusul Joker a revenit pe platforma Android. Acest malware a fost identificat în 8 aplicații din Magazinul Play care au fost între timp retrase de Google, dar dacă ați instalat deja una, stergeți-o cât mai curând posibil.”

Odată instalat, Joker are capacitatea de a instala în secret programe de spionaj pe dispozitive. Aceste aplicații te pot abona fără să știi la diferite subscripții lunare costisitoare.

În trecut, unele victime s-au trezit plătind peste 300 de euro pe an pentru aceste abonamente frauduloase.

Joker – unul din cei mai periculoși viruși

Potrivit companiei de securitate cibernetică Quick Heal Security Lab, ultima variantă a Joker poate accesa mesajele, contactele și multe alte informații personale de pe smartphone.

De asemenea, ca și variantele anterioare, acesta poate abona utilizatorii la site-uri web care oferă servicii plătite, ceea ce se traduce printr-o posibilitatea de a avea o mare surpriză la sfârșitul lunii, când verifici contul bancar sau extrasul de cont.

Dacă ești îngrijorat de această amenințare, atunci iată lista aplicațiilor afectate:

Auxiliary Message

Element Scanner

Fast Magic SMS

Free CamScanner

Go Messages

Super Message

Great SMS

Travel Wallpapers.

Joker a fost lansat pentru prima dată în 2019.

Firma de securitate Zimperium, anunță că a descoperit peste 1.000 de noi variante Joker de la ultima raportare în 2020. „Troienii Joker sunt aplicații Android malițioase care sunt cunoscute din 2017 pentru că au realizat fraude la facturi și au abonat utilizatorii la servicii premium”, a explicat Zimperium. „Rezultatul virusării cu succes este un câștig financiar pentru criminali, de multe ori sub nasul victimei, care realizează prea târziu că îi dispar banii, iar atunci când o fac șansele de recuperare a pagubei sunt scăzute”, au mai declarat aceștia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: