04 mai 2021 | 10:51

Poate această criptomonedă să devină noul Bitcoin? Cum a atins un nou maxim istoric

ACTUALITATE
Poate această criptomonedă să devină noul Bitcoin? Cum a atins un nou maxim istoric

Bitcoin e cea mai cunoscută monedă virtuală și are cea mai mare valoare de pe piață. Dar altele vin tare din spate.

Bitcoin e criptomoneda cu cea mai mare valoare de pe această piață, dar interesul acordat acesteia se vede și-n evoluția altor active digitale din această zonă. Cel mai bun exemplu e Ethereum, criptomonedă care a atins un maxim istoric și pare că mai are loc de creștere.

Criptomoneda asociată platformei cu același nume a urcat la aproape 3.500 de dolari, o creștere de 360% de la începutul anului. Ceea ce e un salt semnificativ.

Ethereum, criptomoneda care vine tare din spate după Bitcoin

Ethereum se tranzacționa la începutul săptămânii cu 3.456,57 dolari, un maxim istoric. După o zi de tranzacționare, a coborât marți la 3.271,90 dolari.

Moneda are și o particularitate. E strâns legată de platforma pe care dezvoltatorii pot construi aplicații, iar interesul pentru ea a crescut și datorită celor de tipul „decentralized finance”, sau DeFi, servicii financiare bazate pe tehnologia blockchain care, teoretic, ar putea ocoli băncile.

“Mii de dezvoltatori construiesc aplicații care recreează produsele financiare tradiționale în moduri descentralizate, pe baza Ethereum, și tot mai mulți utilizatori interacționează cu aceste aplicații, ceea ce necesită ETH (ether) pentru efectuarea tranzacțiilor,” a explicat Sergey Nazarov, de la Chainlink.

Ethereum are propriul software de tip open-source, bazat pe tehnologia blockchain. Moneda o mai poți întâlni și sub numele de Ether, iar sistemul software din spatele ei e menit să se ducă dincolo de ceea ce poate mina Bitcoin și atunci nu e doar o simplă criptomonedă.

Cu alte cuvinte, în cazul Ethereum nu există un număr finit.

Ethereum a fost lansat în 2015.

Piața criptomonedelor nu mai e un subiect de nișă. Creșterile din ultima perioadă i-au făcut până și pe cei mai sceptici să se uite cu atenție către aceste active digitale. Unii chiar cred că se vor îmbogăți peste noapte, alții, pur și simplu, caută să speculeze momentul. Mulți atrag atenția că e vorba de o bulă speculativă și nimic mai mult.

Dar ce e cert e că Guvernele au venit deja cu diverse norme de reglementare, iar criptomonede ca Bitcoin, cea mai cunoscută dintre ele, a atras inclusiv atenția marilor investitori de pe Wall Street. Sunt active digitale ce nu mai pot fi ignorate.