Orașul din România de care ar trebui să fim mândri: are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană

Orașul din România de care ar trebui să fim mândri: are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană

Știai că orașul care înregistrează cea mai puternică creștere economică din UE se află chiar în România? Datele furnizate de instituțiile economice ale Uniunii Europene confirmă acest lucru.

Cluj-Napoca este oraşul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană.

Această informație a fost dezvăluită de experţii din cadrul Băncii Mondiale și se bazează pe datele Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivel european.

PIB al orașului a crescut de 4,5 ori în ultimii 20 de ani

Potrivit analizei financiare, în ultimele două decenii, Cluj-Napoca a înregistrat o creștere fulger a PIB. Acesta a crescut de 4,5 ori, ceea ce l-a propulsat în topul celor mai puternice orașe ale Uniunii Europene, din punct de vedere economic.

Expertul în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale, Marcel Ionescu Heroiu, este de părere că rezultatele financiare excepționale înregistrate de Cluj-Napoca pot fi puse pe seama a doi factori principali.

Pe de-o parte, economia locală a fost stimulată de aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, oportunitățile de dezoltare apărute ulterior nu au fost irosite de administrația locală, așa cum se întâmplă, din nefericire, în multe alte zone ale țării, unde domină sărăcia și dependența de alocările bugetare pentru a acoperi necesitățile de bază ale localităților.

„Clujul, în momentul de faţă, poate lucru puţin cunoscut, este oraşul cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană. Eurostat-ul culege date pentru cele mai mari oraşe din Uniunea Europeană şi dacă ne uităm la perioada în care au fost culese datele, 2000 şi 2019, deci într-o generaţie, PIB-ul Clujului a crescut de 4,5 ori. În momentul de faţă, este oraşul cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Ionescu Heroiu pentru Radio Cluj.

Romania se mai poate mândri și cu alte două orașe care au înregistrat evoluții la fel de spectaculoase de-a lungul ultimilor 20 de ani. Este vorba despre capitala București și Oradea.

La fel ca în prima situație, cele două mari așezări urbane au reușit să înregistreze performanțe economice notabile în ultimele două decenii, spun experții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: