Oamenii de știință au creat gheața flexibilă: care e rolul ei în combaterea poluării

Oamenii de știință au creat gheața flexibilă: care e rolul ei în combaterea poluării

Oamenii de știință chinezi au reușit să dezvolte fire subțiri de gheață care se pot îndoi și ondula. Da, ai citit bine. Au inventat gheața flexibilă.

Cercetătorii o descriu ca „microfibre elastice de gheață”, potrivit unei noi lucrări a descoperirilor lor, publicată în revista Science. În loc să fie fragilă și să se spargă sub presiune, gheața se îndoaie ca o sârmă.

Urmărește mai jos un videoclip cu gheața care se poate îndoi:

Pentru a crea gheața flexibilă, oamenii de știință au transferat vapori de apă într-o cameră mică, ce a fost apoi răcită folosind azot lichid, potrivit Gizmodo. Cercetătorii au plasat apoi un știft de wolfram electrificat, în interiorul camerei și l-au electrificat la două mii de volți. Acest lucru a atras vaporii de apă și a format încet microfibrele de gheață.

Gheața flexibilă poate ajuta în combaterea poluării

Echipa a fluctuat apoi temperatura camerei între -56 și -114 grade Celsius. Au descoperit, astfel, că microfibrele au devenit incredibil de flexibile la cele mai reci temperaturi.

În afară de a fi o descoperire surprinzătoare și interesantă, oamenii de știință cred că microfibrele pot fi folosite pentru a transmite lumina la fel ca niște cabluri cu fibră optică.

„Pot ghida lumina dintr-o parte în alta”, a declarat Limin Tong, fizician la Universitatea Zhejiang din China, care făcea parte din echipa care a dezvoltat acest tip de gheață, către New York Times.

Echipa crede, de asemenea, că pot fi folosite pentru a dezvolta senzori, pentru a detecta poluarea. Acest lucru se datorează faptului că particule precum funinginea se pot lipi de gheață, permițând oamenilor de știință să studieze cum se mișcă lumina prin microfibră, cu scopul de a aduna informații despre cât și ce tip de poluare ar putea fi într-o anumită zonă.

„Descoperirea acestor fibre de gheață flexibile deschide oportunități pentru explorarea fizicii gheții și a tehnologiei legate de gheață, la scări micro și nanometrice”, se arată în lucrare.

Chiar dacă nu există nicio aplicație directă pentru descoperire, este, totuși, o dezvoltare fascinantă care arată că lumea științei fizice ne poate surprinde în continuare în moduri unice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: