O mare bancă centrală e ingrijorată de implicarea Big Tech în serviciile financiare

O mare bancă centrală e ingrijorată de implicarea Big Tech în serviciile financiare

Banca centrală a Indiei privește cu îngrijorare implicarea marilor companii de tehnologie în lumea serviciilor financiare.

Într-un raport publicat joi, Reserve Bank of India (RBI) a declarat că Big Tech oferă o gamă largă de servicii digitale care promit să sprijine incluziunea financiară, generând câștiguri durabile și făcând băncile să devină mai competitive, dar extinderea lor în sectorul serviciilor financiare a dat naștere la „probleme politice importante”.

Există temeri legate de securitatea cibernetică

„În mod specific, preocupările s-au intensificat în ceea ce privește condițiile de concurență echitabile cu băncile, riscul operațional, provocările pentru normele antitrust, securitatea cibernetică și confidențialitatea datelor”, a transmis banca centrală indiană.

Firmele Big Tech „se încadrează în multe linii de afaceri diferite (nefinanciare) cu structuri de guvernanță uneori opace” și au potențialul de a deveni „jucătorii dominanți” în serviciile financiare, a scris banca centrală, care reglementează și piața financiară din India.

Pe măsură ce economia digitală se extinde peste granițe, coordonarea internațională a regulilor și standardelor devine mai presantă, a adăugat banca centrală. Merită remarcat faptul că nu este clar modul în care RBI definește Big Tech, deși unii experți sunt de părere că ar fi vorba despre companiile tehnologice americane, dar și de posibile companii foarte puternice din zona tech a Indiei.

Avertismentul vine într-un moment în care RBI, care în ultimul deceniu a deschis plățile mobile printr -o infrastructură susținută de băncile cu amănuntul, extinde la nivel național acest sistem.

Un număr de jucători, inclusiv giganții tehnologici Facebook, Google și Amazon și firmele de procesare a cardurilor – Visa și Mastercard – au solicitat licențe pentru a opera în țară.

Un director din industrie a pus la îndoială preocupările ridicate de RBI, spunând că nicio regulă existentă nu împiedică marile bănci din India – ICICI și HDFC – care acumulează deja o mulțime de date despre clienții lor să investească în expansiunea lor digitală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: