O fuziune cosmică neobișnuită a creat un nou tip de stea

O fuziune cosmică neobișnuită a creat un nou tip de stea

O echipă de astronomi suspectează că a găsit un nou tip de stea, pe care Agenția Spațială Europeană (ESA) îl compară cu un set de „lumini neon cosmice”.

Steaua, care strălucește ca o nuanță bogată de verde atunci când este privită printr-un telescop cu raze X, i-a uimit pe astronomi de când a fost văzută pentru prima dată în 2019.

Acest fenomen neobișnuit este o surpriză chiar și pentru astronomi

Dar acum oamenii de știință ai ESA par să fi ajuns la o concluzie, relatează CNET, constatând că noua stea pare a fi rezultatul a două stele pitice albe – genul de stea moartă care va deveni, în cele din urmă, Soarele nostru – fuzionând și reușind cumva să nu se distrugă reciproc.

Steaua rezultată este ceva ciudat, chiar și în afară de nuanța sa verde strălucitoare. Deoarece provine din două stele arse, pare complet lipsită de combustibil cosmic precum hidrogenul și heliul, potrivit cercetărilor publicate luna trecută în revista Astronomy & Astrophysics.

Telescoapele cu raze X precum XMM-Newton ne permit să vedem obiectele cosmice într-un mod diferit de telescoapele optice precum Hubble al lui NASA. „Multe obiecte cerești generează raze X în procese extrem de violente”, a spus ESA. XMM-Newton este capabil să vadă această acțiune și să contribuie la înțelegerea noastră despre nebuloase, galaxii, supernove și găuri negre.

ESA a distribuit recent o imagine cu raze X a stelei, menționând că este pentru prima dată când astronomii au captat vreodată o imagine a unui corp ceresc ca acesta.

Din păcate, steaua bizară nu va exista prea mult timp, cel puțin în comparație cu o stea tipică. Deoarece steaua este neobișnuit de volatilă și instabilă, probabil va arde și se va prăbuși într-o stea de neutroni în doar 10.000 de ani.

Telescopul spațial Hubble al NASA a observat un eveniment scurt și intens: o stea a explodat într-o galaxie îndepărtată

Când o stea emană la fel de multă energie în câteva zile ca soarele nostru în câteva miliarde de ani, știi că nu va rămâne vizibilă mult timp. Datorită unei serii de imagini realizate de telescop, putem urmări evenimentul desfășurându-se în timp, chiar aici.

Steaua SN 2018gv se află în galaxia spirală NGC 2525, la aproximativ 70 de milioane de ani lumină distanță. Astronomii au început mai întâi să o observe deoarece foloseau steaua ca o modalitate de a măsura rata de expansiune a universului.

Intervalul de timp se întinde pe aproximativ un an și arată steaua care apare mai întâi ca una dintre cele mai strălucitoare stele de pe marginile exterioare ale galaxiei, apoi se estompează rapid aproape complet din vedere.