Nu ne mai facem bine: ce a decis Guvernul că se va întâmpla pe piața muncii în 2022

Nu ne mai facem bine: ce a decis Guvernul că se va întâmpla pe piața muncii în 2022

Guvernul vrea să aducă mai multă forță de muncă din afară. Iată cum arată cifrele viitorilor lucrători care vor veni la noi în țară.

Guvernul vrea să dubleze numărul maxim de noi lucrători din afara UE, pe care angajatorii îi pot aduce la muncă în ţară în 2022. Angajatorii vor putea aduce la muncă cel mult 100.000 de noi lucrători extracomunitari în cursul anului 2022, dublu faţă de cât le-a permis guvernul în 2021, potrivit Economica.

Dacă acest proiect va fi aprobat de guvern, acesta va fi cel mai mare contingent de lucrători din afara UE, nou-admişi pe piaţa muncii, din 2014 încoace. Acest lucru se va întâmpla dacă  proiectul de hotărâre lansat de guvern va fi aprobat în această formă.

Guvernul vrea să aducă cei mai mulți muncitori în țară, din 2014 încoace

Acest lucru înseamnă dublarea numărului maxim de noi cetăţeni extracomunitari pe care îi putem primi la muncă în ţară, în anul 2022, faţă de nivelul anului 2021.

Ca referință, anual guvernul stabileşte, prin hotărâre, contingentul de lucrători străini, nou-admişi pe piaţa muncii în anul următor, iar în unii ani a suplimentat acest contingent în urma semnalelor primite din piaţa muncii şi a acutizării deficitului de forţă de muncă locală, cu precădere în HoReCa şi în construcţii.

Cele mai multe locuri de muncă pentru care firmele nu au găsit angajaţi români în primele opt luni sunt în următoarele domenii: construcţii de clădiri – peste 22.800 de locuri de muncă pe care nu le-au dorit cetăţenii români; restaurante – 5.324; activități de contractare, pe baze temporare, a personalului – 3.505; transporturi rutiere de mărfuri – 2.408; activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376; lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.919; hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772; întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651; fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a altor produse proaspete de patiserie – 1.282 de locuri de muncă pe care nu le-au dorit cetăţenii români.