Ne dorim să fim nemuritori, dar nu vom fi niciodată: de ce moartea e inevitabilă și întotdeauna va fi

Ne dorim să fim nemuritori, dar nu vom fi niciodată: de ce moartea e inevitabilă și întotdeauna va fi

Cu toții visăm la nemurire. Sau dacă nu ne dorim neapărat să fim nemuritori, ne întrebăm măcar cum ar fi.

Dar toți murim. Cu toate acestea, oamenii reușesc să modifice ”data de expirare”, pe măsură ce medicamentele și tehnologiile noastre avansează. Dacă durata de viață a omului continuă să se întindă, am putea deveni într-o zi nemuritori? Răspunsul depinde de ceea ce crezi că înseamnă să fii un om nemuritor, potrivit Live Science, citat de Hotnews.

„Nu cred că atunci când oamenii chiar întreabă despre nemurire se gândesc cu adevărat la nemurire, cu excepția cazului în care cred în ceva de genul sufletului”, a declarat Susan Schneider, filosof și director fondator al Centrului pentru Mintea Viitorului de la Florida Atlantic University. „Dacă cineva ar fi capabil să-și îmbunătățească creierul și corpul pentru a trăi foarte mult timp, tot nu ar putea trăi dincolo de sfârșitul universului”.

Nu suntem și nu vom fi nemuritori

Cercetătorii au scris multe lucrări cu privire la când se sfârșeste universul, ceea ce pune un lacăt imediat pe un mister despre potențialul nemuririi umane. Unii oameni de știință au speculat despre supraviețuirea morții universului, așa cum a raportat jurnalistul științific John Horgan pentru Scientific American. Însă este puțin probabil ca oricare om în viață să experimenteze oricum dispariția universului.

Ca să trăim veșnic, ar trebui să oprim îmbătrânirea corpului. Un grup de animale ar fi rezolvat deja această problemă. Hidra sunt nevertebrate mici, de tip meduză, cu o abordare remarcabilă a îmbătrânirii. Ele sunt în mare parte alcătuite din celule stem care se împart constant pentru a forma celule noi, deoarece celulele lor mai vechi sunt aruncate. Astfel, ele întineresc.

La om, astfel de celule „totipotente” sunt prezente doar în primele zile de dezvoltare embrionară.

„Se pare că nu îmbătrânesc, deci, potențial sunt nemuritoreare”, a declarat pentru Live Science Daniel Martínez, profesor de biologie la Pomona College din Claremont, California, care a descoperit lipsa îmbătrânirii hidrei.