Natalitatea, în picaj liber. Populațiile europene, din ce în ce mai îmbătrânite

Natalitatea, în picaj liber. Populațiile europene, din ce în ce mai îmbătrânite

Pandemia de coronavirus a accentuat o tendință demografică existentă încă de dinainte de izbucnirea crizei sanitare. Este vorba despre scăderea natalității.

În ultimele decenii, femeile dau naștere unui număr tot mai mic de copii și aleg să facă pasul de a deveni mame la vârste tot mai înaintate.

Datorită emancipării, a dorinței de a evolua profesional, a șanselor egale cu bărbații pentru a deține funcții și poziții publice, femeile nu mai au ca principal obiectiv casa, familia și copiii. Aleg să își întemeieze o familie la vârste la care străbunicile lor aveau deja 4-5 copii.

Este o tendință firească, spun experții, pentru felul în care evoluăm ca specie, doar că, din nefericire, ne aduce un mare dezavantaj. Țările riscă să aibă populații din ce în ce mai îmbătrânite, iar acest lucru poate avea efecte severe asupra economiilor.

În acest moment, datele preliminare sugerează că pandemia de COVID-19 a condus la scăderea natalității în țările cu veniturile ridicate.

Țările din Europa cu cea mai puternică scădere a ratei natalității sunt Italia (-9,1 %), Ungaria (8,5 %), Spania (-8,4 %) și Portugalia (-6,6 %). Și alte țări, precum Belgia, Austria și Singapore, s-au confruntat cu o descreștere semnificativă a ratei brute a natalității.

Există similitudini cu perioada de gripă spaniolă

Analiștii fac comparații cu gripa spaniolă. Cea mai mare pandemie a secolului trecut, așa-numita gripă spaniolă (1918-1919), a condus la o scădere a natalității în SUA, de la 23 raportat la 1.000 de locuitori în 1918, la 20 la 1.000 de locuitori în 1919 (-13 %).

Referitor la situația particulară a țării noastre, la 1 ianuarie 2021, populația rezidentă a României a fost de 19,186 milioane de locuitori. Valoarea cu pricina este în scădere cu 142.600 de persoane comparativ cu un an în urmă, 1 ianuarie 2020. Populația feminină este mai mare, 51% sau 9,795 de milioane de persoane, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică sau INS.

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ (numărul persoanelor decedate depăşind numărul născuţilor-vii cu 120.273 persoane)”, se arată în comunicatul INS. Conform datelor ajunse online la începutul acestei săptămâni, populaţia rezidentă din mediul urban a fost de 10,286 milioane persoane, în scădere cu 1,6% faţă 1 ianuarie 2020. În schimb, populaţia feminină la 1 ianuarie 2021 a fost de 9,795 milioane persoane, în scădere cu 0,7% faţă de aceeaşi dată a anului precedent.