21 mai 2021 | 14:30

Medicii avertizează: o bacterie letală se răspândește pe tot globul. Cât de periculoasă e

ACTUALITATE
Medicii avertizează: o bacterie letală se răspândește pe tot globul. Cât de periculoasă e

Zeci de mii de persoane pe an, doar în SUA, sunt spitalizate din cauza bolilor cauzate de anumite ciuperci, alte milioane primind tratament acasă, relatează Scientific American. O bacterie destul de periculoasă este în vizorul medicilor.

Experții sunt acum îngrijorați de faptul că aceste ciuperci adesea mortale devin din ce în ce mai frecvente în întreaga lume. Un număr tot mai mare de oameni se îmbolnăvește și se confruntă uneori cu simptome devastatoare.

Este o dovadă clară că, deși pandemia COVID-19 continuă să mențină spitalele ocupate, infecțiile virale nu sunt singura amenințare epidemiologică.

De fapt, încă nu știm multe despre ciuperci și efectele lor uneori dezastruoase asupra sănătății umane, subliniind importanța atât a studiului lor continuu, cât și a dezvoltării de noi tratamente antifungice.

Această bacterie se răspândește rapid

SciAm raportează că o infecție fungică numită coccidiodomicoză, mai cunoscută sub denumirea de „febră din vale”, este în creștere în SUA, ducând la simptome precum oboseală, tuse, dificultăți de respirație și transpirații nocturne.

În cazurile severe, infecția se poate răspândi din plămâni în alte părți ale corpului, necesitând tratament antifungic și spitalizare. Infecția este foarte frecventă în sud-vestul țării, dar este rar întâlnită în zonele dens populate.

Aproximativ unul din o sută de cazuri se dovedește a pune viața în pericol. Dar ciuperca este probabil să se răspândească într-un ritm crescut în viitorul apropiat, potrivit experților.

„Coccidioides este foarte fericit în solul umed. Nu formează spori și, prin urmare, nu este deosebit de infecțios”, a declarat pentru SciAm George Thompson, codirector al Center for Valley Fever de la Universitatea din California, Davis. „În perioadele de secetă, atunci se formează sporii. Și am avut o secetă îngrozitoare în ultimul deceniu”.

De fapt, ciuperca vine sub forme extrem de ușoare, care pot rezista în aer sute de kilometri.

Aceste ciuperci sunt niște amenințări care trebuie luate în serios

O altă ciupercă numită Sporothrix brasiliensis se răspândește rapid și în Brazilia, mai întâi de la pisici sălbatice la oameni prin semne de gheare și mușcături. În 2004, au existat doar 759 de cazuri, dar în 2020, numărul a crescut cu peste 12.000 în țară, potrivit SciAm.

„Această epidemie nu va lua o pauză”, a declarat pentru SA Flávio Queiroz-Telles, medic și profesor asociat la Universitatea Federală Paraná din Curitiba, Brazilia. „Se extinde”.

Sporothrix brasiliensis s-a răspândit deja în mare parte din nordul Americii de Sud – și există șansele ca ciuperca să fi ajuns deja în SUA.

„În centrele de populație dense, unde se află o mulțime de pisici sălbatice, ați putea observa o creștere a pisicilor extrem de bolnave care cutreieră străzile”, a declarat John Rossow, medic veterinar CDC, pentru revistă. „Și fiindcă noi americanii nu putem evita să ajutăm animalele rătăcite, îmi imaginez că vom vedea o mulțime de transmisii către oameni”.

Este o amenințare continuă pe care ar trebui să o luăm în serios.

„Ciupercile sunt vii, se adaptează”, a adăugat Rossow. Din milioane de specii, „doar aproximativ trei sute despre care știm că cauzează boli umane – până acum”.