Lucruri neștiute despre războinicii romani: cine erau, de fapt, gladiatorii din Roma Antică

Lucruri neștiute despre războinicii romani: cine erau, de fapt, gladiatorii din Roma Antică

În Roma antică, gladiatorul era un bărbat (de obicei sclav) care se lupta în arenă cu un alt gladiator sau cu fiare sălbatice spre deliciul audienței. Ceva ce în ziua de astăzi este revoltător. Iată niște curiozități despre războinicii romani.

Denumirea provine de la sabia romană gladius, gladiator însemnând inițial „luptător cu sabia”.

Soarta celui cu care se lupta era decisă de publicul amfiteatrelor sau arenelor de luptă, aceștia exprimându-și dorința de a îl lăsa în viață pe gladiatorul învins, ridicând degetul mare în sus, și dorința de a fi omorât de gladiatorul victorios, lăsând degetul mare în jos. Gladiatorii aparțineau unei școli de gladiatori conduse de un Lanista roman. Acolo aceștia învățau scrima și arta sabiei. Gladiatorii care își redobândeau libertatea se numeau rudiari (în latină rudiarius).

Cine erau, de fapt, războinicii romani

Gladiatorii erau de mai multe naționalități: traci, samniți, germani etc. Imperiul Roman a atacat mai multe popoare, locuitorii acelor popoare erau adesea luați sclavi sau gladiatori.

Precum ziceam, unii gladiatori se numeau bestiari și erau specializați în antrenarea și lupta cu animalele. Acestea erau vânate și ucise în mai multe moduri de către gladiatorii denumiți venatores. De asemenea, patrupedele erau folosite pentru uciderea creștinilor în fața zecilor de mii de spectatori. Asta ca să îți dai seama cât de brutale erau aceste acte de “divertisment”.

În timpul unui astfel de spectacol oribilt, prilejuit de inaugurarea celebrului Colosseum au fost ucise peste nouă mii de animale exotice, printre care tigri, lei, hiene și elefanți.

Cel mai mare spectacol cu gladiatori, la care au luat parte cinci mii de perechi de războinici, a avut loc în timpul Împăratului Traian, în anul 107 d.Hr. Spectacolul a fost organizat pentru a celebra victoria repurtată împotriva dacilor.

Dacă te întrebi cine erau, de fapt, gladiatorii, majoritatea gladiatorilor era formată din criminali sau prizonieri de război, care fuseseră capturați în timpul campaniilor militare ale Republicii sau ale Imperiului Roman.

Citește și: