Lovitură majoră pentru șoferii români, până acum era imposibil: poți rămâne fără dreptul de a conduce în România

Lovitură majoră pentru șoferii români, până acum era imposibil: poți rămâne fără dreptul de a conduce în România

La momentul de față, există mai multe inițiative legate de modificarea Codului Rutier din România. Cele mai multe proiecte vor veni ca o lovitură dureroasă pentru șoferi. De exemplu, poți să rămâi chiar și fără dreptul de a conduce pe străzile țări, o imposibilitate până la ora actuală.

La Ministerul Afacerilor Interne, se află în dezbatere publică un proiect de OUG care își propune să introducă sancțiunea de suspendare a dreptului de a conduce pe străzile din România. Concret, interdicția se va putea stabili pe un an, iar principalii vizați sunt cei cu permis străin.

Cum rămâi fără dreptul de a conduce, în România

Conform proiectului inițiat de MAI, se dorește introducerea interdicției de a conduce timp de un an pe teritoriul țării noastre, în premieră. Sancțiunea este adresată șoferilor cu un permis străin care au fost condamnați penal pentru abateri grave de la legislația rutieră pe teritoriul României.

Dacă nu era deja evident, interdicția de a conduce se alătură multor altor măsuri care pot fi impuse de agenții rutieri. Lista include reținerea permisului de conducere și/ sau a certificatului de înmatriculare, retragerea permisului auto/ a certificatului de înmatriculare ori a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau anularea permisului de conducere.

Revenind însă la suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice din România, interdicția se aplică celor cu permis de conducere străin care au fost condamnați pentru încălcări grave ale legislației rutiere. Conform avocatnet, lista condamnărilor este următoarea:

  • uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;
  • punerea în circulație sau conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare;
  • conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România;
  • conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România;
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului (îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau a unor substanțe psihoactive;
  • refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;
  • părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație.
  • participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice;
  • așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranța circulației ori se aduce atingere dreptului la libera circulație a celorlalți participanți la trafic;
  • lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.
Citește și: