Laptopurile pentru gaming de top, un pic mai accesibile: anunțul NVIDIA care pare greu de înțeles

Laptopurile pentru gaming de top, un pic mai accesibile: anunțul NVIDIA care pare greu de înțeles

Deși criza globală de cipuri nu pare să se încheie prea curând, iar multe dintre noutățile hardware din ultimul an continuă să rămână doar în paginile comunicatelor de presă, NVIDIA vine cu o propunere foarte interesantă pentru jucătorii care visează la gaming pe laptop în condiții decente.

Practicile NVIDA în materie de branding și marketing nu au fost niciodată foarte clare, dar tocmai au devenit și mai abstracte. Tocmai a lansat un chipset grafic nou cu un nume cât se poate de vechi. Este vorba de GeForce RTX 2050. Acesta pare să fie desprins din generația trecută de plăci video, dar nu este deloc așa.

GeForce RTX 2050 – ce este nou e vechi din nou

GeForce RTX 2050 sună ca un chipset vechi reciclat. În realitate are mult mai multe în comun cu recentul RTX 3050, decât cu GPU-urile de acum un an sau doi. Folosește aceeași arhitectură Ampere precum noua generație de procesoare grafice de la NVIDIA și oferă cea mai nouă tehnologie de ray tracing, dar într-un pachet semnificativ mai accesibil.

Punctual, GPU-ul Nvidia GeForce RTX 2050 din laptopurile lansate în următoarea perioadă au o lățime de bandă de 64 de biți în loc de 128 de biți, ca în cazul unui 3050. Frecvența de lucru este 1477MHz în contrast cu 1740MHz din RTX 3050. Pe de altă parte, cei 4GB GDDR6 și cele 2048 de nuclee CUDA rămân neschimbate. Consumul energetic este de 45W, mult mai puțin decât cei 80W din cipurile de top de la NVIDIA pentru laptopuri. Dintr-un punct de vedere, noul procesor este menit pentru un laptop mai compact, cu mai puțin spațiu pentru o soluție de răcire elaborată.

Deși acest anunț a venit pe final de 2021, este foarte probabil ca noile GPU-uri să nu ajungă în sisteme înainte de primăvara anului următor. Propagarea lor, în mod previzibil, depinde, din nou, de criza globaă de cipuri.

Citește și: