Invenția care schimbă radical misiunilor soldaților. Microsoft va fi furnizorul

Invenția care schimbă radical misiunilor soldaților. Microsoft va fi furnizorul
Sursa foto: Shutterstock

Gigantul Microsoft a semnat un contract cu armata americană, care prevede că soldații vor fi dotați cu căști de realitate augmentată. Valoarea contractului se ridică la aproape 22 de miliarde de dolari.

În baza contractului, Microsoft se angajează ca, pentru suma de 21,8 miliarde de dolari, să furnizeze forțelor de luptă armate ale Statelor Unite ale Americii, căști de realitate augmentată, pentru următorii 10 ani. Concret, primul contract se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă cinci ani.

Contractul vine la un an și jumătate după ce Microsoft a câștigat un contract cloud de la Pentagon, care ar putea valora până la 10 miliarde de dolari.

De data aceasta, în noul acord este vorba despre Sistemul Integrat de Augmentare Vizuală (IVAS). Acest dispozitiv integrează ochelari de realitate augmentată HoloLens – comercializaţi deja pe piaţă – unor servicii informatice la distanţă (cloud).

La ce vor folosi soldații americani căștile high-tech?

Din declarațiile oferite de un reprezentant al gigantului Microsoft, aceste dispozitive de ultimă generație „furnizează forţelor de luptă o mai bună apreciere a situaţiei, permite o împărtăşire a unor informaţii şi luarea unor decizii într-o varietate de scenarii”, anunţă într-o postare pe blog un reprezentant tehnic al Microsoft, Alex Kipman.

Căștile „oferă o platformă care va menține soldații în siguranță și îi va face mai eficienți”, a mai spus Kipman.

”Această comandă trece IVAS în stadiul de producţie şi de punere în serviciu rapidă, în vederea furnizării unor capacităţi de nouă generaţie, cum ar fi vederea pe timp de noapte şi localizarea forțelor de luptă”, a anunţat într-un comunicat Departamentul Apărării.

Căștile le permit soldaților să lupte și să se antreneze într-un singur sistem, a declarat armata într-un comunicat.

Anunțul a ridicat prețul acțiunilor Microsoft

Acțiunile Microsoft au crescut semnificativ după anunțul privind acordul cu armata americană. Acțiunea a crescut cu 1,7%, până la 235,77 USD pe acțiune, la sfârșitul sesiunii de tranzacționare de miercuri.