Inteligența artificială poate prezice viitorul. Cum funcționează acest sistem

Inteligența artificială poate prezice viitorul. Cum funcționează acest sistem

O agenție de informații a guvernului SUA dezvoltă o tehnologie de ultimă generație pentru a prezice evenimente viitoare. Activitatea de proiecte de cercetare avansată de inteligență (IARPA), un braț de cercetare al comunității de informații a guvernului SUA, este axat pe a prezice viitorul.

Nu ai prefera să oprești o crimă înainte ca aceasta să se întâmple?

Organizația folosește echipe de non-experți umani și învățarea automată a AI pentru a prognoza evenimentele viitoare. IARPA desfășoară, de asemenea, cercetări avansate în numeroase alte domenii, finanțând programe diverse, conform site-ului oficial.

În ceea ce privește proiectele guvernamentale secrete, obiectivele IARPA pot fi cele mai riscante și mai de anvergură. Cu misiunea sa de a încuraja programe „cu risc ridicat și cu plată mare”, acest grup de cercetare al comunității de informații din SUA încearcă literalmente să prezică viitorul.

Având spioni și doctoranzi, această organizație își propune să ofere factorilor de decizie predicții reale și exacte ale evenimentelor geopolitice, utilizând inteligența artificială și „prezicători” umani.

IARPA, care înseamnă Intelligence Advanced Research Projects Activity, a fost înființată în 2006 ca parte a Biroului Directorului de Informații Naționale. Unele dintre proiectele pe care le-a finanțat s-au concentrat pe progresele în calculul cuantic, computerul criogen, recunoașterea feței, traducătorii universali de limbă și alte inițiative care s-ar potrivi bine într-un film de acțiune de la Hollywood.

Aparent, obiectivul său principal este să producă „inteligență anticipativă”. La urma urmei, este o agenție de spionaj

În interesul securității naționale, IARPA dorește să identifice evenimentele mondiale majore înainte ca acestea să se întâmple, căutând teroriști, hackeri sau orice inamici ai Statelor Unite.

Desigur, atunci ajungem pe un teritoriu politic și SF. O mare parte din cercetările efectuate de IARPA utilizează publicul și experții în avansarea tehnologiilor. Este disponibilă pentru „solicitări deschise” ​​și prezintă provocări pentru public. Poți trimite ideea ta chiar acum. Dar ceea ce se întâmplă cu cercetarea și dezvoltarea odată ce a părăsit laboratorul vor ști, desigur, de multe ori, doar ANS și CIA.

Expertul Agenției Naționale de Securitate James Bamford a scris că agenția încearcă să creeze un sistem în care cantități uriașe de date despre viața oamenilor să fie exploatate în timp real, în scopul prevenirii acțiunilor dăunătoare națiunii.

În articolul său pentru Pittsburgh Post-Gazette, Bamford a scris că scopul IARPA este de a crea sisteme de calculatoare automatizate foarte puternice, gestionate prin inteligență artificială, care ar fi „capabile să catalogheze viețile fiecăruia de pretutindeni, 24/7”.

SAGE, proiectul care prezice viitorul

Astfel de programe ar putea accesa instantaneu fluxuri de date aparținând cetățenilor, fie de pe rețelele sociale, fie de oriunde altundeva. Așa cum scrie Bamford, posibilitatea de a analiza „fiecare postare pe Facebook, tweet și videoclipuri YouTube, fiecare număr de etichetă de taxă, fiecare descărcare GPS, căutare web și flux de știri, fiecare filmare de pe stradă, fiecare rezervare de restaurant – toate acestea elimină în mare măsură surpriza din ecuația cercetării”.

Desigur, s-ar putea suspecta că multe dintre acestea se întâmplă deja. Programul IARPA Mercury, de exemplu, se concentrează pe exploatarea datelor a milioane de comunicații private de peste mări, care sunt colectate de Agenția Națională de Securitate.

Deși se poate susține cu siguranță că un astfel de program este o necesitate de securitate națională, care lucrează pentru identificarea teroriștilor și a elementelor care pot duce la tulburări sociale, potențialul abuzului și încălcarea drepturilor de confidențialitate a alertat observatorii.

Un proiect recent fascinant finanțat de IARPA se numește SAGE, care înseamnă anticiparea sinergică a evenimentelor geopolitice. Așa cum te poți aștepta de la un asemenea titlu, cercetătorii implicați în acest demers caută să prezică viitorul.

Acest proiect vizează utilizarea non-experților – oameni care ar folosi învățarea automată a AI pentru a face declarații calificate despre ceea ce s-ar întâmpla.

Condus de Aram Galstyan, directorul Diviziei de Inteligență Artificială de la USC Viterbi Information Sciences Institute (ISI), proiectul a reușit să facă predicții concrete, cum ar fi știut când Coreea de Nord își va lansa testele de rachetă.

Cum funcționează acest proiect care prezice viitorul

SAGE funcționează utilizând seturi mari de predictori umani non-experți, punându-și în comun cunoștințele lucrând împreună, făcându-i „mai exacți și mai rapizi decât un singur expert subiect uman”, așa cum explică un comunicat de presă al USC. Cu toate acestea, informațiile pe care acești oameni sau „prezicătorii” le folosesc pentru a face predicții sunt colectate printr-o varietate de tehnologii de învățare automată.

Subiectele analizate de prezicători includ întrebări precum „Va participa vreun stat G7 într-un atac militar recunoscut național împotriva Siriei până la o dată anume?”.

Acest program Nostradamus asistat de AI a funcționat destul de bine, potrivit Fred Morstatter, un om de știință în domeniul informaticii USC.

Modelul hibrid al SAGE funcționează oferind oamenilor informații și predicții specifice ale AI. „SAGE funcționează deoarece oamenii au o față a monedei, iar mașinile au cealaltă față”, a spus Morstatter.

Ai o idee bună pentru cercetarea securității naționale orientată spre viitor? Poți aplica pentru a fi manager de program IARPA. Managerii actuali, care se rotesc la fiecare 3 până la 5 ani, lucrează la o mare varietate de domenii, inclusiv prognozarea, lingvistica, tehnologia subacvatică, propulsia aerospațială, fizica atomică, inteligența artificială, biometria, neuroștiința și optica. Poți să consulți lista programelor existente chiar aici.