20 dec. 2021 | 17:59

Încă o lovitură pe piața energetică: săptămâna nu începe deloc bine

ACTUALITATE
Încă o lovitură pe piața energetică: săptămâna nu începe deloc bine

Pe bursa de la București, prețurile energiei electrice bat record după record.

Curentul puternic inflaționist care afectează piețele energetice nu se temperează deloc. În fond, exact asta au estimat și economiștii, anume că vom avea o iarnă dificilă și tot ce putem face este să sperăm că termometrele nu vor coborâ foarte mult, deoarece atunci presiunile ar putea fi și mai mari asupra depozitelor energetice, dar și asupra prețurilor.

Noi recorduri de prețuri

Momentan, pe bursa de la București prețurile par a fi la maraton. De curând, s-au atins noi recorduri.

Prețul energiei electrice a depășit, în prima zi a săptămânii, 2.300 de lei pe MWh în vârf de consum pe piața spot.

Prin urmare, calculele arată că energia cu livrare luni are un preț mediu de 1.591 lei pe MWh pe Piața pentru Ziua Următoare.

Cel mai mare preț, respectiv 2.306 lei pe MWh, a fost înregistrat pentru intervalul orar 18:00 – 19:00.

Dacă ești interesat de o modalitate eficientă prin care să-ți poți diminua costurile facturilor la energie, trebuie sa știi că, în doar câteva zile, va demara o nouă ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice.

Practic, începând cu 22 decembrie 2021, persoanele interesate de obținerea sprijinului de stat pot începe să se înscrie în program. Guvernul a alocat programului suma de 263.700.000 lei.

„Având în vedere interesul major de care se bucură acest program, estimăm că bugetul alocat sesiunii care va fi lansată săptămâna viitoare, va fi epuizat destul de rapid, dar asigurăm solicitanții că fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificăm ca timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul să se desfășoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, urmând ca în luna noiembrie, bugetul alocat să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfășurare a programului. Astfel, vom putea aproba toți solicitanții care vor dori să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.