Hackerii au atacat din nou: victima presupusilor spioni ruși

Hackerii au atacat din nou: victima presupusilor spioni ruși

O investigație arată că hackerii au atacat recent Comitetul Național Republican. Totuși, RNC infirmă că sistemele lor ar fi fost exploatate de către presupușii spioni cibernetici ruși.

Publicația Bloomberg afirmă că grupul de hackeri cunoscut sub numele de „Cozy Bear”, despre care se credea că este conectat la serviciul de informații rusesc, SVR, a făcut intruziunea, deși nu este clar ce au văzut sau dacă au furat date. Se crede că hackerii au câștigat intrarea în rețelele RNC prin intermediul unuia dintre furnizorii săi IT, o companie numită Synnex Corp.

Incidentul a avut loc în weekendul din 4 iulie, cam în același timp în care un grup de criminalitate cibernetică lansa un atac ransomware masiv asupra firmei IT americane Kaseya, daunele fiind încă în curs de evaluare. Grupul rus cibercriminal REvil și-a asumat responsabilitatea pentru acest atac.

Organizația de hackeri, Cozy Bear a fost acuzată de mari părți ale hack-ului „SolarWinds”, care a compromis agenții federale și numeroase companii americane. Grupul, care deține și denumirea sa tehnică APT 29, a fost de asemenea acuzat că a atacat Comitetul Național Democrat în trecut.

Hackerii au atacat Comitetul Național Republican

Oficialii RNC au admis că Synnex a fost atacat în acest weekend, dar susțin că nu au existat dovezi că rețelele RNC au fost accesate sau că datele au fost furate.

„Microsoft ne-a informat că este posibil ca unul dintre furnizorii noștri, Synnex, să fi fost expus. Nu există nicio indicație că RNC a fost spart sau că orice informație RNC a fost furată. Investigăm problema și am informat DHS și FBI”, a declarat Mike Reed, un purtător de cuvânt al RNC.

Într-o declarație emisă marți, șeful de cabinet al RNC, Richard Walters, a reiterat că nu au fost furate date.

„În weekend, am fost informați că Synnex, un furnizor terț, a fost atacat. Am blocat imediat tot accesul din conturile Synnex la mediul nostru cloud. Echipa noastră a lucrat cu Microsoft pentru a efectua o revizuire a sistemelor noastre și, după o investigație amănunțită, nu au fost accesate date RNC. Vom continua să lucrăm cu Microsoft, precum și cu oficialii federali de aplicare a legii în această privință. ”

Incidentul a avut loc într-un moment al tensiunilor sporite între SUA și Rusia din cauza atacurilor cibernetice. Multe persoane îl acuză pe Biden, pentru că nu a pus suficientă presiune asupra lui Vladimir Putin, pentru a face față criminalilor cibernetici care operează în țara sa.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: