Google Earth a reușit o premieră: ce a surprins aplicația gigantului american

Google Earth a reușit o premieră: ce a surprins aplicația gigantului american

Nu este un OZN ci doar o bucată de tehnologie de ultimă generație.

Bombardierul stealth B-2 Spirit, cu o lățime de 52 de metri, care costă aproape 2 miliarde de dolari, se poate strecura pe lângă apărarea antiaeriană a inamicului cu aceeași semnătură radar ca o pasăre mică, dar îl poți observa și pe Google Earth atâta timp cât ai o conexiune la internet.

„Este destul de amuzant, ai un bombardier stealth zburând deasupra casei unui fermier”, a spus gazda canalului My Garden Channel, un canal YouTube care este de obicei dedicat grădinăritului și plantelor. Însă, luni, canalul a postat un videoclip care arată cum spectatorii pot folosi Google Earth pentru a vedea singuri aparatul de zbor.

O captură de ecran a bombardierului zburând deasupra unui câmp din Missouri a apărut pe Reddit, unde a primit peste 109.000 de voturi pozitive și a atras atenția aviatorilor din subreddit-ul neoficial al Forțelor Aeriene.

Spre deosebire de un OZN, însă, nu este surprinzător să vezi un bombardier B-2 zburând deasupra Missouri. La urma urmei, singura bază B-2 din lume se află la Whiteman Air Force Base, la doar 30 de kilometri sud de locul în care aeronava a fost văzută zburând pe Google Earth.

Una dintre cele mai avansate aeronave

Cu toate acestea, prin designul său, capacitatea sa, asemănătoare unui ninja, de a pătrunde în apărarea antiaeriană inamică și reputația de a zbura în jurul lumii, faptul că îl poți vedea folosind un instrument simplu ca Google Maps sau Google Earth reprezintă un real răsfăț

„B-2 este proiectat să zboare în vârtej atunci când Los Angelesul arde și semnalele GPS au fost blocate”, a scris William Langewiesche într-un articol din 2018 pentru The Atlantic despre o misiune B-2 de a bombarda luptătorii ISIS în Libia. „Este făcut pentru a învinge cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume. Pe lângă capacitățile sale convenționale de navigație, are sisteme autonome care funcționează independent de orice transmițător terestre sau spațiale.”

Pe lângă faptul că este letal, este și confortabil: aeronava are o toaletă, un cuptor cu microunde, câteva frigidere pentru depozitarea gustărilor, suficient spațiu pentru ca unul dintre cei doi piloți ai săi să se întindă și să tragă un pui de somn și chiar scaune „extrem de confortabile”, a scris Langewiesche.

Citește și: