Google, amendată cu jumătate de miliard de euro: de ce nu o să se schimbe nimic

Google, amendată cu jumătate de miliard de euro: de ce nu o să se schimbe nimic

Valorile promovate de Google și modelul de business al gigantului american au făcut subiectul multor amenzi de-a lungul anilor. Cea mai recentă penalizare a venit din Franța, în valoare de 500 de milioane de euro.

Autoritatea de reglementare a concurenței din Franța a stabilit ieri o penalizare de jumătate de miliard de euro pentru creatorii celui mai popular motor de căutare. Această amendă a venit după ce Google nu a respectat un ordin de a negocia acorduri cu mai multe publicații de știri pentru a le utiliza conținutul și, implicit, pentru a face bani de pe urma lor fără să le dea vreun procent.

Hotărârea inițială a fost în aprilie 2020, dar Google a respectat-o și nu a negociat acorduri de licențiere ”de bună credință” cu editorii și agențiile de știri pentru a le reutiliza conținutul protejat cu drepturi de autor.

Amenda vine după ce, în ianuarie, Google a convenit un acord major de drepturi de autor digitale cu editorii francezi. Ca parte a acordului, compania a declarat că va negocia licenţe individuale cu membrii alianţei de presă din Franţa, care acoperă drepturile conexe şi accesul la un nou serviciu numit News Showcase.

Autoritatea Franceză pentru Concurență a decis că gestul nu este suficient, atrăgând atenția asupra faptului că acordul nu include o discuţie privind remuneraţia pentru utilizările actuale ale conţinutului acoperit de ”drepturile de vecinătate” pentru presă. Mai mult decât atât, autoritatea de reglementare a adăugat că Google a restricţionat sfera discuţiilor cu mass-media refuzând să includă utilizarea imaginilor de presă.

În final, dincolo de faptul că Google este ”foarte dezamăgită” de noua decizie, merită avut în vedere încă un aspect al importanței acestui eveniment. Amenda este cea mai mare impusă vreodată de autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei din Franţa pentru eşecul unei companii de a respecta una dintre hotărârile sale, potrivit agenţiei franceze de ştiri AFP.

”Am acţionat cu bună credinţă de-a lungul întregului proces. Amenda ignoră eforturile noastre de a ajunge la un acord şi realitatea modului în care funcţionează ştirile pe platformele noastre”, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru CNBC. ”Suntem, de asemenea, pe punctul de a finaliza un acord cu AFP care include un acord global de licenţiere, precum şi remunerarea drepturilor lor de proprietate pentru publicaţiile lor de presă.”, a mai adăugat el.

Dezbaterea nu s-a încheiat însă. Instituţia franceză a ordonat Google să prezinte editorilor o ofertă de remuneraţie pentru utilizarea conţinutului protejat în termen de două luni, în caz contrar riscând să se confrunte cu amenzi de până la 900.000 de euro pe zi.

Citește și: