Gigantul care aduce cei mai mulți bani la bugetul României: nu este nicio companie pe care o ai în minte. Cu ce se ocupă

Gigantul care aduce cei mai mulți bani la bugetul României: nu este nicio companie pe care o ai în minte. Cu ce se ocupă

Data viitoare când vrei să apreciezi un proiect al autorităților române finanțat din bani publici, să ai în vedere că banii din spate au șanse foarte mari să vină de la o companie a cărui domeniu de activitate s-ar putea să nu fie pe gustul tău.

Cel mai mare contribuabil al statului român este BAT, abrevierea de la British American Tobacco. Dacă nu era evident din titlu, denumirea sa este o referință la domeniul de activitate, comerțul cu țigarete. Din această poziție, a contribuit nu mai puțin de cinci miliarde de lei la bugetul de stat în prima jumătate a acestui an. Dincolo de suma efectivă, însă, mai fascinantă este creșterea față de aceeași perioadă a anului trecut.

BAT, cel mai mare finanțator al românilor

Comparativ cu primele șase luni din 2020, creșterea a fost de 18% sau 700 de milioane de lei la capitolul contribuții către statul român din partea BAT. Acei bani nu reprezintă însă impozitul pe profit, ci taxe și accize. Pentru context, accizele reprezintă aproximativ 60% din prețul unui pachet de țigări, la care se adaugă și TV. În final, aproape 80% din prețul unui pachet de țigări merge către statul român.

Astfel s-a ajuns în situația în care BAT a fost cel mai mare contribuabil la bugetul României în 2020, cu un aport total de aproape 9,6 miliarde de lei (două miliarde de euro) sub formă de taxe și impozite. Acest lucru a fost posibil datorită unei scăderi record a comerțului ilicit. Contrabanda cu țigări a coborât pentru prima dată sub nivelul de 10%. Dintr-un punct de vedere, a fost o altă victimă a pandemiei.

„Ne bucurăm că putem continua să avem o contribuție consistentă la finanțele statului, în special în aceste momente dificile. Dar, pentru a face acest lucru, avem nevoie de două lucruri simple: menținerea unui nivel scăzut al contrabandei și un regim de accize echitabil și echilibrat pentru toate produsele cu nicotină care să conducă la venituri sustenabile pentru bugetul de stat și predictibilitate pentru industrie și consumatori”, a declarat Fred Monteiro, director pentru Europa Centrală și de Sud al BAT.

Ca referință, BAT este cel mai mare jucător de piața globală de tutun, cu o cotă de piață de peste 50%. În același timp, este unui dintre principalii investitori din România. În fabrica din Ploiești a companiei au fost băgate pe 500 de milioane din 1996 până în prezent. BAT are peste 3000 de angajați proprii, dar crează încă 30.000 de locuri de muncă prin sistemul său de distribuție și aprovizionare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: