Fenomenul GameStop aprinde imaginația speculanților: cum s-a îmbogățit un trader peste noapte

Fenomenul GameStop aprinde imaginația speculanților: cum s-a îmbogățit un trader peste noapte

Fenomenul GameStop a arătat partea mai puțin luminoasă a tranzacțiilor cu acțiuni, dar a forțat autoritățile să urmărească mai atent ce se întâmplă în online.

Fenomenul GameStop a aprins imaginația multora. Dornici să se îmbogățească peste noapte au căutat să crească artificial acțiunile unor companii și să le vândă apoi când ar fi crescut suficient de mult. SEC – Comisia de Valori Mobiliare din SUA – au pus ochii pe o astfel de fraudă desfășurată în mediul inline.

E vorba de o schemă pusă la cale de un trader din California, care a umflat articicla de 40 de ori prețul acțiunilor unei firme fantomă și a făcut aproape un milion de dolari profit din vânzarea lor.

Fenomenul GameStop, inspirație pentru alții

Presa internațională scrie că Andrew Fassari a cumpărat inițial 41 de milioane de acțiuni la compania Arcis Resources Corporation, în decembrie anul trecut. Despre firma respectivă nu există prea multe informații pe internet, se știe doar că este înregistrată în Nevada, iar ulterior Comisia de Valori Mobiliare (SEC) a arătat că nu și-a mai depus niciun fel de bilanțuri de câțiva ani.

Posibil așadar să fie vorba de o firmă fantomă sau total necunoscută. Nu e clar la momentul actual dacă firma mai există sau nu, dar este cert că în decembrie acțiunile sale au crescut cu peste 4.000%. Tot SEC a arătat că traderul respectiv a făcut aproximativ 120 de tweet-uri, în perioada 9-21 decembrie, prin care a promovat, dar cu informații false, compania la care el deja avea acțiuni.

În tot acest timp, a profitat de interseul artificial creat pentru a-și vinde acțiunile respective. SEC a suspendat tranzacțiile firmei abia pe 2 martie.

Mișcarea sa pare inspirată de fenomenul GameStop, când mai mulți investitori privați au reușit să-i facă pe greii de pe Wall Street să piardă miliarde de dolari. E vorba de cei care pariaseră pe scăderea acțiunilor, dar s-au trezit cu ele umflate artificial grație mobilizării de pe Reddit.

Astfel de acțiuni i-au făcut pe oficialii americani și nu numai să fie mai atenți la ce se întâmplă în online și să intervină atunci când descoperă diverse fraude și scheme de acest fel.  SEC a suspendat, numai în ultima perioadă, tranzacțiile a 12 companii promovate agresiv pe rețelele de socializare. Pentru că a simțit c-ar fi ceva la mijloc.