Explicații pe înțelesul tuturor | Ce spun medicii despre românii vaccinați care s-au infectat, totuși, cu noul virus

Explicații pe înțelesul tuturor | Ce spun medicii despre românii vaccinați care s-au infectat, totuși, cu noul virus

Există persoane care s-au infectat cu noul tip de virus chiar dacă s-au vaccinat cu unul dintre serurile apărute pe piață. Medicii admit acest lucru, dar insistă că e vorba de cazuri izolate și nicidecum grave.

Cei care insistă că vaccinul nu ar fi eficient vin mai mereu cu argumentul că există oameni care s-au infectat după ce au primit doza sau dozele de ser prezente pe piață. Este o informație adevărată, spun mai mulți medici de la spitalele din București, dar concluziile pot fi scoase din context.

În realitate, susțin aceștia, numărul cazurilor internate după vaccinare este extrem de mic, iar simptomele sunt ușoare. Nu ar fi fost nimic grav nici în cazul celor care sufereau și de alte afecțiuni.

„Persoanele care sunt vaccinate ajung mult mai greu să se infecteze și se întâmplă foarte rar să facă forme care să presupună spitalizarea”, susține și Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, într-un material realizat de Hotnews.

La spital după vaccin, dar doar cu simptome ușoare

Cazurile de pacienți diagnosticați cu COVID-19 și internați în spital după ce s-au vaccinat împotriva virusului sunt extrem de rare, în condițiile în care doar un procent foarte mic de persoane vaccinate se infectează, iar acelea fac de regulă forme ușoare de boală, spun medicii din spitale COVID.

La Institutul Marius Nasta din București, spre exemplu, au fost internate doar câteva persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 după vaccinare, dar care sufereau și de alte afecțiuni ce trebuiau monitorizate. În spitalele de boli infecțioase din Iași și Timișoara, două dintre cele mai mari din țară, nu a fost internat niciun pacient COVID-19 care era vaccinat.

Vaccinurile anti-COVID oferă protecție și împotriva tulpinii indiene Delta, chiar dacă ceva mai redusă decât împotriva tulpinilor clasice, dar protejează de îmbolnăvire, spun medicii consultați de HotNws.ro.

0.5% dintre persoanele vaccinate cu prima doză și 0,1% dintre cele cu două doze s-au infectat cu coronavirus în ultimele 6 luni, arată o analiză publicată de Institutul Național de Sănătate Publică pe data de 19 iunie.

Spitalul Marius Nasta

Beatrice Mahler, managerul spitalului Marius Nasta din București, susține că au fost internați pacienți vaccinați, dar aveau și comorbidități.

„Majoritatea au avut forme ușoare de COVID-19, dar au avut comorbidități care au necesitat tratament simultan și atunci au trebuit internați, fiind pacienți cu risc de infecție, au trebuit să fie internați într-o secție COVID-19. Însă evoluția lor a fost extrem de bună și nu au fost complicații și nici impactări ale COVID-ului pe funcția respiratorie”, explică Beatrice Mahler.

Nu s-a înregistrat niciun deces, punctează medicul, iar numărul angajaților spitalului care s-au infectat a scăzut considerabil după ce cei mai mulți dintre aceștia s-au vaccinat.

Protecție și împotriva tulpinii indiene Delta

Adrian Marinescu, medic primar la Matei Balș, susține că vaccinul protejează și împotriva tulpinii indiene Delta.

„Este clar că toate variantele virale (tulpinile) noi ajung și în Europa, și în România, nu există situația în care oprim pacientul cu o nouă tulpină la graniță. Spre exemplu, în cazul tulpinii Delta din India, datele pe care le avem arată că eficiența vaccinului este ceva mai scăzută în raport cu variantele clasice sau cu varianta din Marea Britanie, dar nu înseamnă că nu este eficient vaccinul. Ceea ce înseamnă că în practică – chiar dacă în România nu au fost foarte multe cazuri cu tulpina din India – dar practica ne arată că pacientul, chiar dacă a avut tulpină indiană, a fost protejat într-o măsură mare, iar vaccinul este eficient”, declară pentru HotNews.ro Adrian Marinescu.

Cazul Alexandru Arșinel

În spitalul în care lucrează Adrian Marinescu s-a înregistrat și o excepție, despre care și presa a scris pe larg în urmă cu două luni: actorul Alexandru Arșinel, în vârstă de 81 de ani, care a fost supus acum câțiva ani și unui transplant renal, a fost internat cu COVID-19 la Matei Balș, la două luni după ce se vaccinase.

„Cu atât mai mult, dacă vorbim despre cazul actorului Alexandru Arșinel, cred că reprezintă un exemplu: pentru că am vorbit atunci despre o formă medie de COVID-19, care într-adevăr a necesitat internare, dar am vorbit despre o persoană cu multe afecțiuni preexistente, cu o imunitate deficitară și la care în mod clar vaccinul nu a avut chiar aceeași eficiență. Totuși, l-a ajutat, în mod concret, să nu facă o formă severă, care să îi pună viața în pericol, lucru care este extrem de important.”

Astfel de cazuri au fost foarte rare, în afara cazului actorului Alexandru Arșinel, spune medicul Adrian Marinescu:

„Foarte rar se întâmplă ca o persoană vaccinată cu schema completă să aibă nevoie de internare. Și din fericire nu am discutat despre forme severe, critice, care să pună viața pacientului în pericol.”

O analiză publicată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP pe data de 19 iunie arată că 12.4% din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie – 6 iunie au fost persoane vaccinate. Dintre acestea, doar 38.6% au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2.