24 ian. 2021 | 11:22

Experimentul bizar care ne va arăta impactul unei erupții vulcanice

ACTUALITATE
Experimentul bizar care ne va arăta impactul unei erupții vulcanice

O echipă de oameni de știință din Noua Zeelandă adoptă o abordare foarte diferită când vine vorba de testarea forței unui vulcan. Ei aruncă în aer acoperișuri folosind roci vulcanice.

Din fericire, experimentul lor nu implică locuința reală a nimănui, ci echipa Universității din Canterbury folosește niște acoperișuri simulate, potrivit unui comunicat de presă al universității. Scopul este nu doar să-și dea seama ce tipuri de acoperișuri oferă cea mai mare protecție, ci să ilustreze oamenilor care locuiesc în zonă că siguranța împaotriva erupțiilor vulcanilor este ceva ce trebuie să fie luat în serios.

Care este pericolul unor erupții vulcanice

Oamenii de știință avertizează că zona Auckland, Noua Zeelandă, este înconjurată de 53 de vulcani mici care, deși nu au erupt de secole, au șanse de cinci până la 15% să erupă în timpul vieții unei persoane. Și din moment ce aceste erupții sunt greu de prezis, este mai bine să știm că oamenii vor putea să se adăpostească când va veni momentul.

„Prin testarea rezistenței acoperișurilor, putem vedea ce pagube ar putea suferi clădirile. Ceea ce, la rândul nostru, ne poate ajuta să înțelegem câte case ar putea fi deteriorate în erupții vulcanice și ce am putea face pentru a le proteja”, a spus studentul Nicole Allen. „Acest lucru poate ajuta, de asemenea, să informeze câtă protecție oferă clădirile din Noua Zeelandă persoanelor prinse în zona erupției violente a unui vulcan și dacă pot oferi un loc sigur pentru adăpostire”.

Un “bombardament” de roci vulcanice este o amenințare reală, dar nu singura. Așadar, pregătirea pentru o erupție va însemna, în cele din urmă, mai mult decât doar testarea acoperișurilor.

„O erupție vulcanică ar putea crea pericole multiple, nu doar căderea cenușii, ci și curgerile de lavă, proiectilele balistice, valurile de cenușă fierbinte și gazele, valurile de șoc, alunecările de teren sau chiar un tsunami”, a declarat Thomas Wilson, cercetător principal și expert în domeniul dezastrelor din Canterbury. „Deci este important să construim modele fiabile de evaluare a impactului pentru toate evenimentele posibile”.