01 iun. 2021 | 13:35

Este posibil ca dronele „ucigașe” să fi atacat în mod autonom oamenii pentru prima dată. Ce riscuri presupune această tehnologie

ACTUALITATE
Este posibil ca dronele

Dronele sunt un pilon important pe câmpul de luptă de ani de zile, dar au necesitat întotdeauna un pilot uman să apese pe trăgaci. Acest lucru pare că s-a schimbat.

Anul trecut, un grup de rebeli libieni au fost atacați de drone care acționează autonom, potrivit unui raport al ONU făcut public recent. Raportul susține că aceste „vehicule aeriene de luptă fără pilot și sisteme de arme autonome letale” au atacat rebelii fără nicio contribuție din partea unui operator uman.

Dacă este adevărat, ar putea marca o premieră când mașinăriile au acționat singure pentru a viza ființele umane. Nu au fost raportate decese, dar dronele în cauză sunt încărcate cu explozivi și sunt capabile să provoace „victime semnificative”.

Potrivit raportului Grupului de Experți al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite asupra Libiei, quadcopterele Kargu-2 au fost desfășurate în națiunea nord-africană în martie 2020.

Incidentul a avut loc în timpul unei lupte între guvernul libian și forțele loiale lui Khalifa Haftar, comandantul unei fracțiuni separatiste a Armatei Naționale Libiene.

Dronele „ucigașe” ar fi acționat în mod autonom

Dronele Kargu-2 pot fi pilotate de operatori umani sau pot folosi camere de bord și inteligență artificială pentru a căuta obiectivele în mod autonom. Când se apropie suficient, drona se detonează.

Tot potrivit raportului, forțele lui Haftar se retrăgeau de la Tripoli când au fost „vânate și angajate de la distanță” de către dronele Kargu-2. Rebelii „nu au fost nici instruiți, nici motivați să se apere împotriva utilizării eficiente a acestei noi tehnologii și s-au retras”.

„Odată aflați în retragere, au fost supuși hărțuirii continue a vehiculelor aeriene de luptă fără pilot și a sistemelor de arme autonome letale”, se menționează în raport.

Dronele „au fost programate să atace ținte fără a necesita conectivitate de date între operator și muniție. Raportul a fost furnizat de o sursă anonimă către New Scientist.

Dacă datele se dovedesc a fi corecte, va marca pentru prima dată când o dronă autonomă a vânat și a atacat un om.

Care este viitorul tehnologiei dronelor

La sfârșitul anului 2020, șeful forțelor armate, generalul Sir Nick Carter, a sugerat că până în 2030 armata britanică ar putea avea până la 30.000 de soldați-robot. El a sugerat că „o forță armată proiectată pentru anii 2030” poate include lucruri precum mașini autonome sau controlate de la distanță, capabile să lupte alături de oameni.

„Bănuiesc că am putea avea o armată de 120.000, dintre care 30.000 ar putea fi roboți, cine știe?”, a spus el.

Acesta vorbea și de o analiză de apărare de cinci ani, care ar include o investiție semnificativă în războiul roboților. Carter a confirmat că negocierile cu Downing St și Trezoreria „se desfășurau într-un mod foarte constructiv”.

El a adăugat: „În mod clar, din perspectiva noastră, vom argumenta pentru așa ceva – un buget multianual – pentru că avem nevoie de investiții pe termen lung, deoarece investițiile pe termen lung ne oferă posibilitatea de a avea încredere în modernizare”.

În prezent, politica Ministerului Apărării este că numai un om poate trage sau controla o armă. Dar Armata s-a luptat cu recrutarea de câțiva ani și poate fi cazul ca în deceniile viitoare să fie necesară tehnologia pentru a acoperi golul lăsat de soldații umani.

Așadar, s-ar putea să auzim și mai multe despre incidentele aparatelor care atacă oameni fără niciun fel de supraveghere umană.