De la Spotify la armament: cum a ajuns miliardarul Daniel Ek să-și bage banii în apărare

De la Spotify la armament: cum a ajuns miliardarul Daniel Ek să-și bage banii în apărare

Fondatorul Spotify vrea să investească în Helsing, o companie europeană de securitate ce folosește inteligența artificială.

Noua finanțare va fi folosită pentru a crește echipa startup-ului formată în prezent din peste 70 de persoane, dar și pentru accelerarea produsului companiei de inteligență artificială.

Investiția făcută de fondatorul Spotify vine ca o confirmare a promisiunii sale din 2020 că, în următorii 10 ani, va acorda finanțare de 1 miliard de euro, din averea sa, în startup-uri europene care dezvoltă tehnologii uimitoare, pentru ca Europa să ajungă din urmă SUA în privința companiilor tech.

Startup-ul Helsing, fondat în 2021 de Torsten Reil, Gundbert Scherf și Niklas Koehler, intenționează să folosească platforma sa de inteligență artificială pentru a îmbunătăți apărarea și securitatea națională în statele democratice, făcându-le mai eficiente, prin utilizarea unor date furnizate în timp real.

Europa în cursă directă cu SUA

Daniel Ek va finanța Helsing prin compania sa europeană de investiții, Prima Materia. Astfel, el se va alătura Consiliului de Administrație al startup-ului, alături de co-fondatorii firmei.

„Am înființat Prima Materia pentru a promova știința și tehnologia, pentru a rezolva cele mai mari provocări ale lumii și pentru a ajuta societatea să progreseze către un viitor mai bun. Europa are o oportunitate extraordinară de a avansa în construirea de sisteme AI dinamice într-un mod etic, transparent și responsabil. Torsten, Gundbert, Niklas și întreaga echipă Helsing își iau această responsabilitate în serios și sunt determinați de aceleași valori și ambiție care ne-au determinat să începem Prima Materia”, a spus șeful Spotify, Daniel Ek.

De cealaltă parte, Helsing spune că platforma sa software „procesează datele de la mai mulți senzori direct pe vehicule și sisteme, pentru a oferi o perspectivă integrată a mediului operațional cu scopul de a lua decizii mai rapide și mai precise”.

Helsing, cu birouri în Londra, München și Berlin, plănuiește să se extindă în mai multe țări.