De ce următoarea pandemie globală ar putea fi cauzată de un atac bioterorist

De ce următoarea pandemie globală ar putea fi cauzată de un atac bioterorist

Următoarea pandemie globală ar putea fi rezultatul unui atac bioterorist, a avertizat un expert în tehnologie.

Vivek Wadhwa, un distins profesor adjunct la Școala de Inginerie Carnegie Mellon, a spus într-un eseu pentru politica externă că acest lucru s-a datorat în mare parte progreselor în metodele ieftine și ușor accesibile de inginerie genetică.

Teoriile conspirației au sugerat adesea că pandemia COVID-19 este o „armă biologică” fabricată într-un laborator chinez. Cu toate acestea, Wadhwa, care face parte din Harvard Law School’s Labor and Worklife Program, a insistat asupra faptului că pandemia nu a fost creată într-un laborator, citând un studiu din Nature Medicine.

„Dacă ingineria genetică nu a fost în spatele acestei pandemii, ar putea-o dezlănțui foarte bine pe următoarea”, a spus Wadhwa, citat de Business Insider. El crede că actuala pandemie ar trebui tratată ca o „repetiție generală a ceea ce urmează, inclusiv virusuri proiectate în mod deliberat de oameni”.

Progresele în ingineria genetică sunt o sabie cu două tăișuri

Preocupările celor din știință și tehnologie au devenit încet o realitate, Wadhwa indicând ușurința accesului la seturile de editare genică din SUA.

Trusele de comandă prin poștă pot fi comandate de oricine, cu un kit de inginerie bacteriană care costă doar 170 de dolari. Între timp, un kit de inginerie umană vine la 350 de dolari. De la elevi de liceu, până la practic oricine poate comanda așa ceva.

Această ușurință a accesibilității se datorează în mare parte progreselor editării genei CRISPR, care le permite oamenilor de știință să taie și să lipească gene, cu posibilitatea de a vindeca sau eradica malaria sau boala Huntingdon, dar și de a dăuna speciilor și ecosistemelor.

Wadhwa a spus că CRISPR face „aproape la fel de ușor de conceput forme de viață, precum editezi documente în Microsoft Word”.

„Ar fi trebuit să existe tratate internaționale pentru prevenirea utilizării CRISPR pentru editarea genelor la oameni sau animale. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente ar fi trebuit să împiedice companiile să vândă truse DIY de editare genică”, a adăugat Wadhwa.

În aprilie 2015, cercetătorii chinezi au proiectat genetic embrioni umani, iar aceasta a fost urmată de o încercare eșuată de a modifica genetic doi copii pentru a fi rezistenți la HIV în 2018. Omul de știință implicat în acest din urmă experiment, He Jiankui, a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Există încă multe cercetări de făcut cu privire la tehnica CRISPR, care nu a fost încă declarată sigură pentru utilizare și a provocat anterior îngrijorare din cauza potențialelor legături cu cancerul.

Deși acest lucru a fost în mare parte respins ca o „reacție excesivă”, nu există un consens clar în rândul oamenilor de știință, geneticianul Allan Bradley de la Wellcome Sanger Center afirmând că efectele CRISPR au fost „subestimate serios”.

Ar putea duce acest lucru la o pandemie creată de bioteroriști?

De la jocuri de societate care simulează un atac bioterorist până la un raport bipartidist care declară că SUA sunt „semnificativ slab pregătite” pentru bioterorism, se pare că o pandemie de bioterorism ar putea fi ceva real în viitorul nostru.

„Este ceva real și poate deveni îngrozitor”, a spus Wadha, care a susținut că „singura soluție este de a accelera partea bună a acestor tehnologii în timp ce ne construim apărarea”.

Oamenii de știință recunosc că crearea intenționată a unui agent patogen dăunător ar fi „printre cele mai periculoase lucruri de pe planetă”. „Acum este prea târziu pentru a opri răspândirea globală a acestor tehnologii – cutia Pandorei a fost deschisă deja”, a spus Wadhwa.

Impactul lor potențial dăunător va depinde de cât de repede poate fi format un contra-răspuns. Dacă sunt folosite în scopuri bune, aceste tehnologii ar putea fi răspunsul la vindecarea „tuturor bolilor”.