De ce nu trebuie să te relaxezi chiar și după vaccin. Ce poate provoca următorul val COVID-19

De ce nu trebuie să te relaxezi chiar și după vaccin. Ce poate provoca următorul val COVID-19

Am ajuns în etapa a doua a vaccinării și din ce în ce mai mulți oameni se programează să se imunizeze contra Covid-19. Psihologii comportamentali spun însă că mulți oameni cred în mod eronat că sunt în siguranță imediat ce se vaccinează.

Oamenii vaccinați cred în mod eronat că sunt total imuni și încep să socializeze cu alte persoane, în ciuda amenințării continue a coronavirusului. Prof. David Halpern, președintele echipei Behavioral Insights, a declarat recent, potrivit The Guardian, că sondajele au arătat că cei care au primit vaccinul se pregăteau să se întâlnească cu familia și prietenii, ceea ce ar putea duce la o altă creștere a numărului de cazuri infectate cu coronavirusul.

„Cu siguranță ne îngrijorăm că oamenii simt că, în momentul în care au primit vaccinul, e perfect în regulă să-și reia viața dinainte de pandemie”, a spus Prof. David Halpern.

E important să respectăm măsurile de siguranță și după ce ne vaccinăm contra Covid-19

Vaccinul oferă cea mai bună protecție la 12-14 zile după a doua doză, iar medicii încă nu sunt siguri dacă  ne va împiedica să transmitem virusul mai departe. Halpern a spus că cercetările au arătat că oamenii erau dornici să se întâlnească cu prietenii și familia și că unii se pregăteau să facă acest lucru la scurt timp după ce s-au vaccinat.

Autoritățile pun punctul de prevenție, chiar și după vaccinare, în cadrul campaniei de vaccinare. Oamenii trebuie să înțeleagă necesitatea respectării restricțiilor chiar și după ce au fost imunizați cu a doua doză de vaccin contra Covid-19.

Miniștrii au fost avertizați de consilierii științifici că beneficiile programului de vaccinare ar putea fi „compensate” de faptul că oamenii n-o să mai respecte restricțiile Covid, odată ce au primit vaccinul, în special în primele luni de după.

Prof. Stephen Reicher, care face parte din grupul Scientific Pandemic Insights Group, a declarat că guvernul ar putea face mai mult pentru a oferi informații despre riscurile socializării după vaccinare. „Unii oameni cred că efectul vaccinului este absolut imediat. Unii cred că nu mai pot transmite boala după ce se vaccinează. Și există o lipsă de claritate în acest sens din partea comunității medicale”, spune Prof. Stephen Reicher.