Daună imensă pentru acești români: angajata băncii a furat direct din conturile clienților

Daună imensă pentru acești români: angajata băncii a furat direct din conturile clienților

Zeci de clienți ai unei filiale bancare din Brad au trecut prin momente dificile, după ce au fost păgubiți fix de persoana care trebuia să se asigure că banii lor sunt în siguranță.

Potrivit anchetatorilor, angajata băncii, pe nume Gabriela Radu (49 de ani), a comis mai multe infracțiuni, în perioada 2013 – 2016, până în ziua în care a fost descoperită.

În 2016, femeia a fost dat afară din bancă și acuzată de fraudă informatică (270 de acte materiale), fals informatic (59 de acte materiale), delapidare (329 de acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale (329 de acte materiale) şi uz de fals (329 de acte materiale).

Angajata băncii a primit o condamnare de trei ani și șase luni de închisoare (sentință care poate fi atacată)

Tribunalul Hunedoara a condamnat-o la trei ani şi şase luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.

Magistrații au dispus, de asemenea, că femeia trebuie să achite un prejudiciu de peste 250.000 de lei şi despăgubiri civile de peste 36.000 de euro, celor peste 30 de părţi vătămate din dosar.

În urma infracțiunilor, clienţii băncii au fost păgubiţi cu sume cuprinse între 51 de lei şi 14.000 de euro.

Inculpata a recunoscut toate infracţiunile, aşa cum au fost arătate în dosarul DIICOT, dar nu a mai contribuit la recuperarea decât a unei mici părţi din prejudiciu.

„În perioada ianuarie 2013 – iulie 2016, în calitate de ofiţer de cont în cadrul Agenţiei bancare, având atribuţii de gestiune, şi-a însuşit, a folosit şi traficat sume de bani din gestiunea băncii, aflate în conturile clienţilor persoane vătămate/părţi civile, prin mai multe modalităţi de săvârşire, respectiv prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de retrageri numerar, însoţite de introducerea, modificarea sau ştergerea datelor din sistemul informatic al băncii cu privire la conturile clienţilor, ori prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de depunere de sume de bani în conturile persoanelor vătămate sau în conturile deţinute de rudele inculpatei, pentru a împiedica descoperirea operaţiunilor anterioare neautorizate de retrageri de numerar, ori în scopul de a beneficia de sumele de bani retrase neautorizat.”
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)

Potrivit anchetatorilor, „în cursul judecăţii, inculpata a plecat în Slovenia, fără a preciza motivul deplasării, apoi ca urmare a acestei deplasări a fost plasată în carantină la data de 13 februarie 2021 cu 5 zile înainte de termenul de judecată fixat la dată de 17 februarie 2021, iar înainte cu două zile de ultimul termen de judecată fixat la dată de 17 martie 2021 s-a internat în spital. Fără a nega problemele de sănătate ale inculpatei, observăm că aceasta, în mod convenabil, pleacă în Slovenia sau se internează cu foarte puţin timp înainte de termenele de judecată”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: