31 dec. 2021 | 10:00

Dacia 1310 Break de la New York are o poveste fascinantă: cum a ajuns acolo, de ce arată așa

ACTUALITATE
Dacia 1310 Break de la New York are o poveste fascinantă: cum a ajuns acolo, de ce arată așa

Când vorbim de mașini vechi, fascinația multor posesori de autoturisme gravitează în jurul unui Cadillac, BMW, Aston Martin, Ferrari sau Porsche. Unii oameni cu bani au însă o cruntă fascinație pentru Dacia 1310 și se dau peste cap pentru a restaura una și a se bucura de ea în celălalt colț al mapamondului.

Daniel Picu este un român născut la Câmpulung Muscel, dar este stabilit de mulți ani în SUA. Când era mic, părinții lui aveau o Dacia 1310 Break, iar aceea a rămas prima mașină în care s-a suit la volan. Tocmai din acest motiv și-a dorit foarte tare una în stare bună, chiar dacă efortul de o transporta peste ocean a implicat o investiția semnificativă. Mai fascinant decât atât este însă că bolidul din imaginile alăturate nu este prima Dacia pe care o conduce la New York. Mai are o Dacia 1310 și un Aro.

Dacia 1310 Break SUA inmatriculare

Dacia 1310 TX break din 1988, la New York

Are doar 24.000 de kilometri la bord și fostul proprietar a fost cât se poate de grijuliu cu autoturismul clasic. Acesta este și motivul pentru care, după ce mașina s-a bucurat de un proces elaborat de restaurare s-a justificat efortul de a o duce peste mări și țări. Ca un detaliu drăguț, are aceeași culoare precum prima mașină a familiei proprietarului, cea pe care părinții lui o achiziționaseră în 1989.

Cealaltă mașină a lui Daniel Picu este o Dacia berlină din 1984 pe care o poți vedea în imaginea de mai jos. Aceasta din urmă, de asemenea, a fost transportată și înmatriculată cu dificultăți semnificative pe teritoriul american. Aceste detalii contează însă mai puțin când îți dorești ceva cu adevărat și ai finanțele necesare pentru a-ți permite acel ceva.

Pentru a-și împlini visul, Daniel a apelat la Eduard Palaghiță aka. Eddie, un alt român din SUA pasionat de mașini clasice românești. Din câte se pare, datorită lui Eddie există atât de multe mașini de pe plaiuri mioritice în SUA. „Tot efortul şi meritul sunt de partea lui Eddie. Îi mulţumesc!” — spune Daniel pentru PiațaAuto.md. 

Ca referință, Daniel trăiește în Ocean City, Maryland și este căsătorit cu Mollie. A emigrat în urmă cu 7 ani în SUA, iar soția lui nu a călcat până la această oră în România, dar este îndrăgostită de mașinile românești și de sarmale.

Dacia 1310 SUA

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele