Dacă te așteptai ca economia României să se prăbușească, te-ai înșelat: noi cifre optimiste

Dacă te așteptai ca economia României să se prăbușească, te-ai înșelat: noi cifre optimiste

Nu puține sunt vocile care afirmă că economia României este la un pas de colaps și că este doar o chestiune de timp până când ne vom confrunta cu o criză economică de amploare. Se pare că nu va fi deloc așa. Au apărut noi previziuni economice optimiste.

Conform celui mai recent raport economic realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), țara noastră va înregistra performanțe economice notabile în perioada imediat următoare.

Dacă aruncăm o privire pe cifre, nu ne vine să credem

Cifrele furnizate de analiștii din cadrul BERD par foarte optimiste și vin să liniștească scepticii ce previzionau o prăbușire economică.

Astfel, BERD prognozează o creştere importantă de 7,2% în acest an. Această estimare este cu mult îmbunătățită față de cifrele pe care paria BERD în luna iunie, când se aștepta la un avans economic de 6%.

În 2022, pe măsură ce economiile îşi vor reveni, ritmul de creştere este aşteptat să se modereze la 3,8%, mai arată economiștii.

Deși analiștii sunt optimiști, ei nu exclud riscurile. Economia noastră nu este complet pusă la adăpost și se poate întâmpla să evolueze și într-o manieră nefavorabilă, dacă principalele riscuri semnalate se vor materializa.

Unul dintre pericolele cele mai mari semnalate de analiștii economici din cadrul BERD vizează situația epidemiologică. Țara noastră are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar acest lucru reprezintă un risc pentru economia națională.

„Preţurile ridicate la gaze naturale, petrol şi alte materii prime afectează balanţa comercială a statelor importatoare de energie. Multe state sunt presate să compenseze povara cheltuielilor mari la energie pentru gospodăriile cu venituri reduse. Preţurile mari la energie, perturbările lanţurilor de aprovizionare şi, în unele cazuri, deprecierea monedelor au majorat semnificativ inflaţia. Acesta este un motiv de îngrijorare”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

 

Citește și: