Cum poți accesa un credit verde convenabil pentru a-ți cumpăra o locuință

Cum poți accesa un credit verde convenabil pentru a-ți cumpăra o locuință

Dacă îți dorești să achiziționezi un credit ipotecar pentru o locuință avantajoasă din punct de vedere energetic, trebuie să ai în vedere ofertele disponibile la câteva instituții bancare din țară, care oferă credite verzi.

Creditele verzi sunt credite speciale, ipotecare, oferite persoanelor care vor să achiziționeze o locuință eficientă din punct de vedere energetic.

Spre deosebire de creditele ipotecare clasice, creditele verzi sunt mai avantajoase, însă e nevoie de îndeplinirea unor condiții suplimentare pentru a le accesa, ținând cont că vorbim despre achiziționarea unor case eficiente energetic.

Credite verzi. Ce oferte sunt disponibile pe piață

Una dintre instituțiile bancare ce oferă astfel de credite este Banca Transilvania. Până pe 30 iunie, persoanele interesate de un astfel de credit trebuie să se adreseze instituției.

Condiția cea mai importantă este că locuința trebuie să aibă un certificat energetic A sau B superior, iar consumul anual specific trebuie să fie mai mic sau egal cu 163 kWh/metru pătrat.

Pentru un credit de 492.500 de lei (echivalentul a 100.000 de euro) pe o perioada de 360 de luni, va trebui să dispui de un avans de cel puțin 15%. În aceste condiții, vei avea o DAE de 4,4% pe an. Rata lunară pe care va trebui să o achiți este de 2.429 de lei.

Referitor la comisioane, condițiile sunt următoarele

-comision anual de administrare: 150 lei/ an
-comision unic pentru serviciile oferitela cerere: 100 lei/ serviciu.
-asigurarea imobilului: este obligatorie, dar ți se oferă posibilitatea încheierii asigurării direct la bancă.
-taxa de înscriere la arhivă electronică a garanției pe venituri: 87,60 lei pentru fiecare garanție.

Credite verzi. Oferta Unicredit Bank

O altă instituție bancară căreia te poți adresa pentru a contracta un credit verde este Unicredit Bank.

Condițiile de accesare sunt aceleași, trebuie să te orientezi către o locuință eficientă din punct de vedere energetic.

Ofera Unicredit vine cu dobânda de 4,29% sau o DAE de 4,90% pe an.

Aici, pentru un credit verde în valoare de 230.000 Lei, pe o perioadă de 25 ani, 300 de rate, cu dobândă fixă redusă în primii 5 ani de 4,29%/an și dobânda variabilă redusă, începând cu anul 6, de 4,16%/an formată din IRCC (1.67% la data de 01.04.2021) + marja fixă 2,49%/an, rata lunară este de 1.308,37 lei în primii 5 ani și 1.288,30 lei începând cu anul 6, iar suma totală de plată la sfârșitul perioadei de creditare este de 392.262,55 lei.

În toate calculele au fost incluse și comisionul de analiză de 900 lei, taxa de înscriere a garanțiilor mobiliare la Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM) de 87.60 lei, costul evaluării imobilului de aproximativ 450 lei conform informațiilor din piață deținute de creditor, costurile deschiderii și menținerii unui cont curent în Lei de 8 lei/lună și o asigurare de viață* de 0.0416%/luna la sold credit, încheiată cu o companie de asigurări pentru care banca are calitatea de intermediar.

Citește și: