Cum ajunge Google Street View să „prezică” riscul de accident

Cum ajunge Google Street View să prezică riscul de accident

Companiile de asigurări, băncile și organizațiile de îngrijire a sănătății își pot îmbunătăți dramatic modelele de risc analizând imagini ale caselor deținătorilor de astfel de polițe, spun cercetătorii. Iată cum folosesc companiile Google Street View și în ce scopuri.

Google Street View a devenit un mod surprinzător de util de a învăța despre lume. Oamenii îl folosesc pentru a planifica călătorii, pentru a explora destinațiile de vacanță și pentru a-și urmări, practice, prietenii și dușmanii.

Dar cercetătorii au găsit utilizări mai profunde de atât. În 2017, o echipă de cercetători a folosit imaginile pentru a studia distribuția tipurilor de mașini în SUA și apoi a folosit aceste date pentru a determina structura demografică a țării. Se pare că mașina pe care o conduci este un model fiabil pentru nivelul tău de venit, educația, ocupația ta și chiar modul în care votezi la alegeri.

Acum, un alt grup a mers chiar mai departe, conform MIT Technology Review. Łukasz Kidziński de la Universitatea Stanford din California și Kinga Kita-Wojciechowska de la Universitatea din Varșovia din Polonia au folosit imagini Street View ale caselor oamenilor, pentru a determina cât de probabil ar fi să fie implicați într-un accident de mașină. Sunt informații valoroase pe care o companie de asigurări le-ar putea folosi pentru a stabili unele sume.

Modul în care o imagine Google Street View a casei tale prezice riscul unui accident de mașină

Rezultatul ridică întrebări importante cu privire la modul în care informațiile personale se pot scurge din seturi de date aparent inocente și dacă organizațiile ar trebui să fie capabile să le utilizeze în scopuri comerciale.

Metoda cercetătorilor este simplă. Au început cu un set de date de 20.000 de înregistrări ale persoanelor care încheiaseră asigurări auto în Polonia între 2013 și 2015. Acestea au fost selectate aleatoriu din baza de date a unei companii de asigurări nedivulgate.

Fiecare înregistrare a inclus adresa deținătorului poliței de asigurare și numărul de daune pe care le-a făcut în perioada 2013–2015. De asemenea, asigurătorul și-a împărtășit propria predicție privind creanțele viitoare, calculate utilizând modelul său de risc de ultimă generație, care ia în considerare codul poștal al deținătorului poliței, dar și vârsta șoferului, sexul, istoricul daunelor etc.

Întrebarea investigată de Kidziński și Kita-Wojciechowska este dacă ar putea face o predicție mai precisă utilizând o imagine Google Street View a casei deținătorului poliței.

Pentru a afla, cercetătorii au introdus adresa fiecărui asigurat în Google Street View și au descărcat o imagine a reședinței. Au clasificat această locuință în funcție de tipul acesteia (casă decomandată, casă cu terasă, bloc etc.), vechimea și starea sa. În cele din urmă, cercetătorii au analizat acest set de date pentru a vedea cum s-a corelat cu probabilitatea ca un deținător de poliță să facă o cerere.

Companiile îți analizează casa și de acolo trag mai multe concluzii legate de tine

Rezultatele sunt o surpriză. Se pare că reședința asiguratului este un predictor surprinzător de bun al probabilității ca el sau ea să depună o cerere. „Am constatat că caracteristicile vizibile pe o imagine a unei case pot prevedea riscul de accident auto, independent de variabilele utilizate în mod clasic, cum ar fi vârsta sau codul poștal”, spun Kidziński și Kita-Wojciechowska.

Atunci când acești factori sunt adăugați la modelul de risc din ultima generație al asigurătorului, aceștia își îmbunătățesc puterea predictivă cu 2%. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, se bazează pe un set de date mult mai mare care include variabile precum vârsta, sexul și istoricul daunelor.

Așadar, tehnica Google Street View are potențialul de a îmbunătăți semnificativ predicția. Și lucrarea actuală este o dovadă. Cercetătorii spun că acuratețea sa ar putea fi îmbunătățită folosind seturi de date mai mari și o analiză mai bună a datelor.

Totuși, abordarea cercetătorilor ridică o serie de întrebări importante cu privire la modul în care ar trebui utilizate datele cu caracter personal. Deținătorii de polițe din Polonia ar putea fi surprinși să afle că adresele lor de domiciliu au fost introduse în Google Street View pentru a obține și analiza o imagine a reședinței lor.

O întrebare interesantă este dacă au dat consimțământul în cunoștință de cauză pentru aceasta și dacă o companie de asigurări poate utiliza datele în acest mod, având în vedere legile stricte din Europa privind confidențialitatea datelor. „Consimțământul dat de clienți companiei pentru a-și stoca adresele nu înseamnă neapărat un consimțământ pentru stocarea informațiilor despre aspectul caselor lor”, spun Kidziński și Kita-Wojciechowska.

Intervine problema legată de colectarea datelor cu caracter personal

Iar abordarea ar putea deschide o cutie a Pandorei a datelor analizate. Dacă unele companii de asigurări pot beneficia, de ce nu și alte companii? „Industria asigurărilor ar putea fi urmată rapid de bănci, deoarece există o corelație dovedită între modelele de risc de asigurare și evaluarea riscului de credit”, spun Kidziński și Kita-Wojciechowska.

Capacitatea de a colecta, analiza și exploata informațiile a crescut dramatic în ultimii ani. Această abilitate a depășit înțelegerea majorității oamenilor despre ceea ce este posibil cu datele lor și cu siguranță a depășit viteza cu care legislația poate fi adoptată pentru a o controla.

Desigur, Google nu este singura companie care colectează imagini la nivel de stradă. „O astfel de practică ridică totuși îngrijorări cu privire la confidențialitatea datelor stocate în Google Street View disponibile public, Microsoft’s Bing Maps Streetside, Mapillary sau seturi de date echivalente private, cum ar fi CycloMedia”, spun Kidziński și Kita-Wojciechowska.

Este posibil ca acest tip de practică să ridice problema dacă aceste companii ar trebui să poată colecta și stoca aceste imagini. În Germania, unde confidențialitatea este o problemă importantă a dezbaterii publice, Google are deja interzis să colecteze imagini Street View. Este posibil să nu fie singura țară pentru a introduce o astfel de interdicție.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: