Contul tău Google, în pericol: avertismentul experților despre o nouă fraudă prin SMS

Contul tău Google, în pericol: avertismentul experților despre o nouă fraudă prin SMS

Google face o treabă foarte bună în a proteja conturile utilizatorilor săi. Așa a fost dintotdeauna. Din păcate, prin mecanisme de ”inginerie socială”, foarte mulți utilizatori ai serviciilor gigantului din Mountain View ajung să fie vulnerabili.

Un grup de experți în securitate cibernetică a publicat, în urmă cu câteva zile, un raport referitor la o nouă amenințare la adresa utilizatorilor de Google. Problema pleacă de la un mesaj text aparent banal și vizează în principal terminalele de Android. În cazul în care cazi pradă amenințării, consecințele pot fi însă dezastruoase. Riști să-ți pierzi parolele pentru multe alte conturi online ale tale și, nu în ultimul rând, s-ar putea să rămâi fără bani în cont.

Contul Google, victima unui SMS malițios

Conform datelor obținute de ZDNet pe marginea amenințării, mai mulți răufăcători cibernetici vizează acum telefoanele cu Android ale utilizatorilor mai puțin tehnici. Hackerii trimit un SMS cu un link prin care ți se atrage atenția că smartphone-ul ți-ar putea fi infectat cu un malware, iar soluție constă în instalarea unei actualizării de securitate. Mesajul pare să vină de la Google.

Din păcate, după ce ai accesat linkul buclucaș, de fapt, abia atunci îți infectezi telefonul. Malware-ul căruia îi cazi victimă printr-un banal click pe un link este FluBot, un virus care îți extrage toate datele private din smartphone-ul cu Android.

Ca referință, FluBot are o istorie destul de lungă în a compromite dispozitive cu Android și a beneficiat de mai multe actualizări de-a lungul anilor. Ce s-a schimbat este modul în care ”îți este servită” infecția.

În mod previzibil, fiind vorba de un banal SMS, linkurile malițioase pot fi trimise și către iPhone-uri, dar terminalele Apple sunt imune la infecția cu malware.

Dacă ai însă un Android și suspectezi că ai fost infectat, ar fi bine să-ți contactezi banca pentru a verifica dacă ți-au apărut extrageri suspecte pe extrasul de cont. De asemenea, ar fi bine să-ți resetezi telefonul la setările din fabrică și să-ți schimbi parola aferentă contului tău Google.

Citește și: