Clubhouse, pe lista aplicațiilor cu probleme: ce s-a întâmplat cu datele a peste 1 milion de utilizatori

Clubhouse, pe lista aplicațiilor cu probleme: ce s-a întâmplat cu datele a peste 1 milion de utilizatori

Clubhouse se confruntă cu ceva probleme, după modelul Facebook și LinkedIn. Sunt afectați aproximativ 1,3 milioane de utilizatori.

Clubhouse se alătură pe o listă nedorită a aplicațiilor care întâmpină probleme de securitate în ultima vreme. Aplicația, care s-a remarcat doar cu format audio, ar fi fost victima unei atac cibernetic în urma căruia datele a 1,3 milioane de utilizatori au fost expuse.

Pe internet ar fi ajuns numele, ID-ul de utilizator, poza de profil, numele de utilizator de pe alte reţele sociale, numele persoanei care a generat invitaţia de creare a contului şi altele. Datele au fost urcate apoi pe un forum de specialitate.

Clubhouse, breșă de securitate?

Reprezentanții aplicației susțin că nu e vorba de un atac propriu propriu-zis și că cei care au postat acele date n-au profitat de o breșă de securitate. Practic, n-ar fi fost accesate date de pe serverele companiei, ci informaţiile ar fi fost pur şi simplu copiate de pe paginile publice de profil ale utilizatorilor. De altfel, în afara numelui, leak-ul nu include alte date prin care persoanele să poată fi identificate şi localizate, precum adrese de email, numere de telefon sau adrese de domiciliu.

Chiar şi aşa, Clubhouse este deja a treia platformă socială implicată într-un incident ce implică datele utilizatorilor, în doar o săptămână, după Facebook şi LinkedIn.

De departe, cel mai grav a fost incidentul prin care datele a 533 de milioane de utilizatori Facebook au fost postate online. Inclusiv numărul de telefon al lui Mark Zuckerberg s-a regăsit printre acestea.

La LinkedIn, de asemenea, au fost probleme, dar reprezentanții companiei au venit cu un răspuns similar oferit de cei de la Clubhouse. Au spus că datele au fost preluate nu doar de pe reţeaua profesională, ci din mai multe surse. “Nu a fost o breşă de securitate a LinkedIn”, afirmau reprezentanţii platformei deţinute de Microsoft.

În total, au fost expuse datele a jumătate de miliard de utilizatori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: