Cine face bani din imobiliare în România: topul giganților care se îmbogățesc, de fapt

Cine face bani din imobiliare în România: topul giganților care se îmbogățesc, de fapt

Afacerile din imobiliare au cunoscut, în ultimii trei ani, o creștere importantă. Iată cine face bani din imobiliare la noi în țară.

Doar două companii din imobiliare aveau la sfârșitul lui 2018 portofolii cu valori de peste un miliard de euro pe piața din România, notează Economica.net. De atunci, în nici trei ani, și cu o perioadă marcată în principal de pandemie, numărul dezvoltatorilor cu portofolii valoroase a crescut. Iar alții așteaptă în linie să treacă de acest prag.

Trei companii imobiliare au făcut achiziții și investiții masive în ultimii ani și au spart pragul de un miliard de euro, în ceea ce privește valoarea portofoliilor pe plan local. De câțiva ani, NEPI Rockcastle și Globalworth sunt lideri pe segmentele lor, respectiv pe retail și birouri. Și dezvoltatorul de spații logistice CTP este lider pe acest segment de ani buni, însă acum, compania are pe plan local un portofoliu de un miliard de euro.

Topul giganților din imobiliare

Așadar, iată care sunt dezvoltatorii imobiliari care fac cei mai mulți bani, în funcție de valoarea portofoliilor. Pe locul întâi se situează NEPI Rockcastle, cu două miliarde de euro, urmat de Globalworth, cu 1,4 miliarde de euro, iar locul al treilea e ocupat de AFI Europe – 1,3 miliarde de euro. Din urmă vine Iulius Group și Atterbury, cu 1,2 miliarde de euro și CTP, cu un miliard de euro. Immofinanz are o valoare a portofoliului de opt sute de milioane de euro, iar WDP, 742 de milioane de euro. Prime Kapital și MAS Real Estate însumează 510 milioane de euro, S IMMO – peste patru sute de milioane de euro și topul se încheie cu CA IMMO, cu 390 de milioane euro.

Dezvoltatorul român Iulius, companie fondată de omul de afaceri Iulian Dascălu, semna în 2017 un parteneriat cu sud-africanii de la Atterbury pentru noi dezvoltări, dar și pentru proiectele pe care le deținea compania românească. În 2019, dezvotlatorul a inaugurat Iulius Town Timișoara, proiect mixt de 440 milioane de euro. În total, compania are un portofoliu de 1,2 miliarde de euro, potrivit datelor Cushman & Wakefield, citat de Economica.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: