China continuă să exploreze Luna: descoperirea misterioasă de pe suprafața astrului

China continuă să exploreze Luna: descoperirea misterioasă de pe suprafața astrului

Ceva ciudat se petrece în cartierul lunar.

În explorarea craterului Von Kármán de pe partea îndepărtată a Lunii, roverul Yutu 2 din China a zărit un obiect ciudat la orizont. Într-o imagine foarte neclară, pare a fi o proeminență în formă de cub într-un peisaj relativ lipsit de caracteristici.

Într-o postare pe rețeaua de socializare Weixin, programul de informare al Administrației Naționale a Spațiului din China, Our Space s-a referit la el drept o „colibă ​​misterioasă”.

„A fost o casă construită de extratereștri după aterizarea accidentală?” postul speculează jucăuș. „Sau este nava spațială pionieră a predecesorilor care au explorat Luna?”

Răspunsul probabil este niciunul dintre aceste lucruri, ci ceva despre care știm că Luna are din abundență: roci. Nu vom ști cu siguranță, totuși, până când Yutu 2 va putea închide distanța intermediară de 80 de metri pentru a o studia de aproape – un proces care va dura încă două sau trei luni.

Un nou obiect misterios

Acest lucru se datorează parțial pentru că roverul alimentat cu energie solară trebuie să se închidă pe durata nopții lunare, care durează două săptămâni, precum și atunci când Soarele este direct deasupra capului, pentru a preveni supraîncălzirea și parțial pentru că roverul trebuie să călătorească încet, navigând pe terenul lunar periculos, presărat cu moloz și cratere.

Chiar dacă va trebui să așteptăm, există indicii care oferă posibile dovezi cu privire la identitatea cubului – și anume un crater de impact relativ proaspăt în apropiere. Acest lucru sugerează că obiectul ar putea fi un bolovan aruncat în timpul impactului, un fenomen observat anterior pe Lună.

Nu este prima ciudățenie pe care Yutu 2 a descoperit-o pe partea Lunii îndreptată permanent spre Pământ. În 2019, a dat peste o substanță deosebită descrisă drept „asemănător unui gel”; care s-a dovedit a fi rocă lunară topită în sticlă, tot din cauza unui impact.

Luna, neprotejată de o atmosferă, este izbită des.

O privire mai atentă la „coliba misterioasă” ne va putea spune ceva despre Lună, chiar dacă nu este prezența extratereștrilor. Dacă este un bolovan care a fost excavat de sub suprafața lunară, este posibil să putem afla ceva despre compoziția Lunii de sub stratul superior de rocă. Deci, oamenii de știință de la CNSA sunt cu siguranță dornici să privească mai îndeaproape.

Stânca a fost văzută în timpul celei de-a 36-a zile de operațiuni a lui Yutu 2 pe Lună. În prezent se află la a 37-a zi lunară, după aterizarea în ianuarie 2019.

Etichete: