15 dec. 2021 | 14:16

Cea mai puternică bancă din SUA ne dă lovitura de grație: ce trebuie să facă BNR

ACTUALITATE
Cea mai puternică bancă din SUA ne dă lovitura de grație: ce trebuie să facă BNR

Economiștii din cadrul celei mai mari și puternice bănci din Statele Unite ale Americii, J.P. Morgan, au analizat situația economică a României și transmit un semnal îngrijorător pentru noi.

Conform acestora, se pare că Banca Naţională a României (BNR) va fi nevoită să majoreze dobânda de referinţă la 5,5% în 2023. Este măsura pe care trebuie să o adoptăm, dacă vrem ca prețurile să nu mai crească într-un ritm atât de alarmant, transmit economiștii americani.

Semnal tranșant pentru BNR

Inflația din România pare scăpată de sub control în acest moment, iar singura instituție care poate aduce puțină liniște pe piață este BNR.

Evoluția inflației în România este alarmantă, iar cifrele sunt foarte grăitoare în acest sens. Odată cu plafonarea prețurilor la gaze și energie, s-a resimțit, totuși o ușoară îmbunătățire. ​Mai exact, aceasta a ajuns în noiembrie 2021 la 7,8% faţă de noiembrie 2020, după ce în octombrie a fost de 7,94% faţă de octombrie 2020.

Economiștii susțin că Banca noastră Națională nu ia măsuri atât de rapid și ferm cum s-ar impune, în mod normal, iar deciziile BNR par mult prea blânde, în raport cu evoluțiile de pe piață. De exemplu, analiștii spun că, în noiembrie, se așteptau ca dobânda BNR să fie crescută la 2%, dar conducătorii instituției bancare au decis să majoreze rata dobânzii cu numai 0,25%, de la 1,5% la 1,75%.

Se pare că BNR a sacrificat inflaţia pentru a susţine economia şi creditarea care în T4 au început să dea înapoi.

Mai mult decât, atât BNR ar face erori și în privința prognozelor. Analiștii consacratei bănci americane susțin că economiștii noștri de la vârful Băncii Naționale au o viziune mult prea optimistă cu privire la evoluția ratei inflației în perioada următoare.

De exemplu, Banca Națională a transmis, în cel mai recent raport al său, că ar putea readuce inflaţia la 3%, ţinta Băncii Centrale în T3 din 2023.