Cea mai mare și cea mai mică pensie din România îți arată că ai greșit țara: soluția ministrului Muncii

Cea mai mare și cea mai mică pensie din România îți arată că ai greșit țara: soluția ministrului Muncii

În noul cabinet al Guvernului, Raluca Turcan este ministrul muncii și tocmai a atras atenția asupra extremelor din pensiile pe care le primesc românii.

Cea mai mare pensie din România este 78.634 de lei, din care 5.205 lei din contributivitate și 73.429 de lei din criterii favorizante obținute din mai multe legi, a anunțat la Digi24 ministrul Muncii Raluca Turcan.

Cu alte cuvinte, o singură persoană primește aproximativ 16.136 de euro în fiecare lună, pornind de la un nivel de cotizație la asigurările sociale din România care nu are niciun fel de legătură cu această sumă. Cu patru pensii, își poate cumpăra un apartament în mai multe orașe importante ale țării. În cazul în care nu este deja evident, persoana cu pricina a activat pe parcursul vieții în domeniul juridic.

Partea șocantă nu este însă suma de 78.634 lei, ci faptul că 900.000 de români primesc o pensie de 800 lei. Din această sumă sunt nevoiți să trăiască aproape un milion de români, în contextul în care o singură persoană câștigă echivalentul pensiei lunare pentru o sută dintre ei. Nu mai insistăm pe faptul că ministrul a ținut să atragă atenția și a unor pensii de 41.000 lei sau 17.000 de lei.

Ministrul Muncii spune că oficialii din ministerul pe care îl conduce lucrează la o nouă lege a pensiilor, care să fie bazată pe contributivitate și să fie constituțională. În context, ministrul a admis că se va ocupa și de pensiile speciale, fără a oferi amănunte.

Ca referință, în acest an pensiile vor fi indexate cu rata inflației, a adăugat Turcan, detalii suplimentare urmând a fi anunțate după pregătirea legii bugetului, potrivit Mediafax. Rămâne să vedem dacă orice tentativă de a pondera pensiile speciale va avea vreo șansă de reușită. În ultimul an, s-au făcut două sau trei tentative în acest sens și toate au fost clasificate ca fiind neconstituționale de CCR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: