08 sept. 2021 | 17:50

Ce se va întâmpla, de fapt, cu facturile la energie electrică. Prețurile riscă să scape de sub control

ACTUALITATE
Ce se va întâmpla, de fapt, cu facturile la energie electrică. Prețurile riscă să scape de sub control

În ultimele luni, tot mai mulți români s-au plâns de costul din ce în ce mai piperat al facturilor la energie electrică. Analiștii economici susțin că, în lipsa unei măsuri ferme de plafonare a prețurilor, vom asista la noi scumpiri.

Iarna aceasta ar putea fi una extrem de costisitoare pentru consumatorii casnici de energie electrică de la noi din țară.

Deși, în ultimele luni, asistăm la scumpiri în lanț pe piața de energie, trendul acesta ar putea atinge proporții devastatoare în sezonul rece.

Experții în energie atrag atenția asupra faptului că, odată cu venirea iernii, în acest ritm, vom ajunge să plătim facturi amețitor de mari, dacă autoritățile nu vor lua măsuri și nu vor plafona prețurile.

Plafonarea prețurilor e singura soluție care ne poate salva

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, susține că plafonarea prețurilor e singura soluție care ne poate salva, altfel, riscăm să băgăm adânc mâna în portfofele, în sezonul rece care e la doar un pas distanță de noi.

„Preţurile la energie trebuie plafonate, cel puţin pentru o perioadă de timp, până trece iarna, cel puţin 6 luni de zile, e una din soluţii. Plafonarea preţurilor, şi pentru clienţii casnici şi pentru industriali.

Sau Guvernul să ia alte măsuri care să nu ducă la aceste scumpiri: scăderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, deşi acestea nu vor avea impact, preţurile tot vor creşte pentru populaţie.

Plafonezi preţurile, asta e singura soluţie să trecem (iarna, n.r.) şi din primăvară (Guvernul, n.r.) să reuşească să regândească lucrurile”, a afirmat Florin Jianu, la finalul unei conferinţe de presă.

Expertul a mai spsu că „sunt şi măsuri pe termen mediu şi lung, care înseamnă investiţii în capacităţi de producţie, în principal investiţii publice, dar şi investiţii private, care au rămas neterminate de companiile statului. (…) Apoi, gazul din Marea Neagră. Altă măsură sunt fondurile europene, care înseamnă scheme de susţinere pentru independenţa energetică a întreprinderilor mici şi mijlocii, investiţii în infrastructură şi aşa mai departe.

Dar singura soluţie pe care noi o vedem în acest moment este plafonarea preţului, altfel va exploda totul. Noi deja am început să primim diverse scrisori, inclusiv eu acasă, scrisori în care se anunţă mărirea taxei la şcoala nu ştiu care, şi altele, pentru că li s-au mărit facturile şi urmează şi pentru ei scumpiri”, a mai precizat Florin Jianu.