Ce se întâmplă cu imobiliarele din România: adevărul vine de la BNR
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2021/07/Ce-se-intampla-cu-imobiliarele-din-Romania-adevarul-vine-de-la-BNR.jpg)
Imobiliarele din România ar putea cunoaște o creștere la începutul anului 2022. Acest lucru are la bază modificările legislative care, vor ajuta potențialii cumpărători să își achiziționeze o nouă locuință.
La începutul anului 2022 va avea loc o transformare a legii care arată extinderea plafonului în cazul achiziționării unei locuințe cu o suprafață maximă de 120 mp, de la 450.000 de lei la 140.000 de euro. Chiar dacă pandemia a afectat inclusiv piața imobiliarelor, bilanțul arătând o descreștere de 41%, BNR concluzionează că piața imobiliarelor este una robustă.
“Pandemia COVID-19 a avut un impact vizibil asupra pieței imobiliare, însă, spre deosebire de episoadele anterioare de criză, nu se așteaptă efecte negative pe scară largă la nivelul sectorului imobiliar. Incertitudinile care caracterizează evoluțiile economice viitoare, atât din România, cât și pe plan european și global, pot însă pune presiune importantă pe echilibrele pieței imobiliare”, atrage atenţia banca centrală în Raportul de Stabilitate din acest an.
Prețul proprietăților rezidențiale s-au majorat cu 2% comparativ cu anul 2019 însă, așteptările cu privire la creșterea prețurilor s-au îmbunătățit. Totodată, numărul tranzacțiilor din anul 2020 a arătat o creștere de 8 punce procentuale comparativ cu anul anterior.
Imobiliarele din România rezistă în fața pandemiei
Un alt lucru care merită menționat este reprezentat de volumul lucrărilor de construcții rezidențiale care, la rândul lor au cunoscut o creștere de 20 de procente în cursul anului 2020, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, fapt ce se datorează cererii robuste dar și de impactul redus al restricțiilor de mișcare.
Inițiativă legislativă ce face referire la piața imobiliară, poate aduce prețurile imobilelor la o ajustare în următorii ani, în condițiile în care, la începutul anului 2022, extinderea plafonului de TVA redus de 5% la achiziția unei locuințe cu suprafața sub 120 mp va crește de la 450.000 d de lei la 140.000 de euro.
Investițiile în imobiliare în anul 2020 a scăzut cu 41%, iar aproximativ 70% dintre acestea au fost finalizate în prima jumătate a anului. Totodată, piața clădirilor de birouri a reprezentat 80 de puncte procentuale din volumul total al tranzacțiilor. Un alt segment afectat de restricțiile de mișcare a fost acela al spațiilor comerciale și în același timp de creșterea comerțului în mediul online.