Ce mai nouă lecție de protecție mediului, dată de Greta Thunberg: 30 de ani de ”bla bla”

Ce mai nouă lecție de protecție mediului, dată de Greta Thunberg: 30 de ani de ”bla bla”

Într-o perioadă în care o mare parte a planetei se gândește la pandemiei, activista Greta Thunberg a profitat de ocazie pentru a ne aduce aminte că planeta se duce de râpă din cauza schimbărilor climatice.

În ultimii ani, Greta Thunberg a devenit sinonimă cu protecția mediului și a primit numeroase distincții în acest sens. Din cauza pandemiei, însă, protestele și discursurile ei nu au mai atras atenția presei ca odinioară, până acum. De această dată, a revenit în lumina reflectoarelor la Milano, în cadrul unei întâlniri ce precede cea mai importantă conferință climatică anuală, COP26.

Greta Thunberg ”lovește” din nou liderii mondiali

Într-un discurs susținut la Milano, în fața a aproximativ 400 de tineri din întreaga lume, Greta Thunberg a acuzat autoritățile din fiecare colț al mapamondului de ”30 de ani de bla bla”. În același context, a insistat pe faptul că oficialii cu pricina au ”înecat” speranțele tinerilor în ”promisiunile lor goale”, conform The Guardian.

„Nu există o planetă B, nu există planetă bla bla, bla bla bla, bla bla bla, economie verde bla bla, neutralitate a carbonului în 2050 bla bla”, a insistat Thunberg în același context. „Asta este tot ce auzim de la așa-zișii noștri lideri. Cuvinte. Cuvinte care sună bine, dar care nu au dus la nicio acțiune, speranțele și visele noastre s-au înecat în cuvintele și promisiunile lor goale”, a adăugat ea.

Este important de reținut că tânăra suedeză a insistat pe un dialog constructiv și pe nevoia unei astfel de comunicări, dar că, momentan, ”am avut 30 de ani de bla, bla, bla și unde ne-a condus asta?”. Thunberg a menționat și faptul că realitatea actuală este consecința lipsei de acțiune ”deliberată” a liderilor mondiali și reprezintă în mod clar ”o trădare a generațiilor prezente și viitoare”.

”Invită tineri selectați pe sprânceană la întâlniri de acest gen și se prefac că ne ascultă, dar nu, nu ne ascultă, nu au făcut-o niciodată. Nu mai putem lăsa oamenii aflați putere să decidă ce este posibil politic sau nu, nu mai putem lăsa oamenii de la putere să decidă ce este speranța. Speranța nu este bla bla, speranța spune adevărul, speranța acționează, speranța vine întotdeauna de la oameni”, a concluzionat Greta Thunberg.