Greta Thunberg, premiu de un milion de euro: ce va face eleva de 17 ani cu suma fabuloasă

Greta Thunberg, premiu de un milion de euro: ce va face eleva de 17 ani cu suma fabuloasă

La doar 17 ani, Greta Thunberg continuă să facă valuri la nivel global cu efortul ei de a lupta împotriva încălzirii globale. Din acest motiv, tocmai s-a bucurat de un premiu de un milion de euro.

Numele Gretei Thunberg, în doar câțiva ani, a devenit sinonim protestele împotriva numeroaselor practici care facilitează încălzirea globală. După ce a reușit să susțină mai multe discursuri înflăcărate în fața liderilor mondiali, adolescenta a devenit un pic mai greu de ignorat.

Pornind de la acest set de circumstanțe, până la ora actuală, s-a bucurat de mai multe distincții importante. Cele mai multe dintre ele, însă, s-au rezumat la un trofeu și o diplomă. Cu siguranță, nu a mai intrat niciodată în posesia sumei de un milion de euro pentru gesturile sale.

La scurt timp după ce a aflat că va primi acești bani, răspunsul ei a fost unul cât se poate de simplu și fără echivoc. Activista Greta Thunberg a primit luni un premiu pentru drepturile portughezilor și a promis, fără ezitare, că premiul de 1 milion de euro va fi dedicat grupurilor care fac eforturi pentru protejarea mediului și stoparea schimbărilor climatice, relatează The Telegraph, citat de Rador.

Ca referință, tânăra suedeză a fost premiată cu Premiul Gulbenkian pentru Umanitate datorită modului în care „a reușit să mobilizeze generațiile tinere cu privire la schimbările climatice și pentru perseverență ei tenace de a modifica un status quo persistent”, a declarat anterior Jorge Sampaio, președintele juriului de premiere.

Thunberg nu se va bucura personal de bani. „Acești bani sunt mai mulți decât mi-aș fi putut imagina vreodată, dar toți banii câștigați vor fi donați, prin intermediul fundației mele, diferitelor organizații și proiectelor care se străduiesc să ajute oamenii din prima linie, afectați de criza climatică și de criza ecologică”, a precizat adolescenta suedeză într-un videoclip postat online.

Punctual, 100.000 de euro din banii câștigați vor merge la campania SOS Amazonia, sub conducerea Friday For Future Brazil, cu scopul combaterii pandemiei de coronavirus în Amazon. Alți 100.000 de euro vor merge la Fundația Stop Ecocide, „pentru a susține activitatea de a clasifica ecocidul drept o crimă internațională”, a precizat Thunberg pe Twitter.

În trecut, Greta Thunberg a mai primit premiul de top al Amnesty Internațional pentru drepturile omului și Premiul Suediei pentru Dreptul la Viață, adesea prezentat drept o alternativă a premiului Nobel. Cel mai recent gest al fetei a fost de lansa joi un apel către liderii UE, împreună cu alți trei activiști împotriva schimbărilor climatice, pentru „a face față situațiilor de urgență climatică”, printr-o scrisoare deschisă semnată de 150 de oameni de știință și o serie de celebrități.

Citește și: