Cauciucurile de iarnă: schimbare importantă și tot ce trebuie să știi înainte să ieși la drum

Cauciucurile de iarnă: schimbare importantă și tot ce trebuie să știi înainte să ieși la drum

România a intrat în sezonul rece, unul în care șoselele din țară vor fi acoperite frecvent de polei și zăpadă.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe toate șoselele, iar odată cu acest sezon, românii care își cumpără cauciucuri de iarnă vor găsi pe ele o etichetă nouă, cu un cod QR.

Pe acesta se află datele tehnice ale cauciucurilor și alte informații despre produs. Venit pe filiera politicilor europene, codul este obligatoriu pentru toți producătorii de anvelope.

În prezent, pe piața din România sunt sute de oferte însă șoferii trebuie să fie extrem de atenți, deoarece anvelopele trebuie să aibă o etichetă care să conţină un cod QR.

Astfel, cu ajutorul acestui cod este certificat faptul că anvelopa este originală.

Vechea etichetă afișa clase de anvelope doar în funcție de rezistența la rulare, aderența pe carosabil ud şi nivelul de zgomot exterior la rulare. Conform celor de la Goodyear, etichetele UE pentru anvelope şi clasele de eficienţă au un design nou şi prezintă mici schimbări datorită unui nou format de scară.

Mai multe informații

Noua etichetă și noul cod QR pentru anvelope conțin informații suplimentare privind performanțele anvelopelor în condiții de zăpadă şi gheaţă. Scara claselor de etichete pentru aderența pe carosabil ud și rezistența la rulare are acum 5 în loc de 7 clase, desemnate cu litere de la A la E.

”Includerea unui cod QR oferă acces facil la detaliile despre produs în partea publică a bazei de date a produselor UE. Codul poate fi scanat şi oferă acces la fişele cu informaţii despre produse şi la etichetele europene pentru anvelope”, notează producătorul de anvelope Goodyear.

Codul Rutier din România spune că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul apariției zăpezii, a poleiului și a înghețului.

Sancțiunile pentru șoferii care nu respectă legislația în vigoare sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, altfel spus, între 1.305 și 2.900 de lei.

Citește și: