Câți români s-au vaccinat: cât ne costă ineficiența statului și reticența românilor la vaccinare

Câți români s-au vaccinat: cât ne costă ineficiența statului și reticența românilor la vaccinare

România se apropie de 10.000 de oameni vaccinați în fiecare zi, în timp ce economia închisă din cauza pandemiei ne costă 200 milioane de euro.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 9 ianuarie 2021 era următoarea:

  • 9595 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore pe teritoriul României
  • 102.301 persoane s-au vaccinat din 27 decembrie 2020 împotriva Covid-19 până în acest weekend.

Din cei 102.301 persoane, 350 au înregistrat diverse reacții adverse, 140 reacții locale cu durere la locul injectării și 210 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Conform unei analize publicate de Alephnews.ro, statul român speră să ajungă la o medie zilnică de aproximativ 20.000 de vaccinări pe zi, pentru ca în 2-3 ani să ne putem vaccina cu toții. Această manifestare cruntă de ineficiență combinată cu reticența românilor la vaccinare vine la pachet cu un dezastru economic, dar și uman, psihic, social. Ca referință, vaccinarea în Israel a început în aceeași zi ca în România, dar ei vaccinează deja 150.000 de oameni pe zi, cu o medie de un milion pe săptămână.

Dacă nu-ți pasă însă de consecința umană a pandemiei și nu te gândești la românii care își pierd viața în fiecare zi, s-ar putea să te ajute o evidență a consecințelor economice. Cu economia înghețată pe teritoriul țării noastre, în fiecare zi, se generează pierderi între 200 de milioane de lei și un miliard de euro. În 2020, cifra de afaceri a scăzut cu aproximativ 70 de miliarde de euro, în timp ce guvernul s-a împrumutat cu 100 de miliarde de lei pentru a ține economia la suprafață.

În 2021, proiectul este similar. Pentru a acoperi deficitul bugetar, se prognozează împrumuturi tot de 100 de miliarde de lei sau 20 de miliarde de euro. Valoarea este estimată în speranța că economia va crește cu 4-5%, dar este improbabil ca acest lucru să se întâmple.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI