Câți bani au făcut IT-iștii în pandemie: le-a mers neașteptat de bine

Câți bani au făcut IT-iștii în pandemie: le-a mers neașteptat de bine

Sectorul IT a dat lovitura în pandemie. Domeniul de activitate a înregistrat venituri uriașe, demonstrând faptul că această nișă este vitală pentru dezvoltarea tehnologică a țării și pentru a putea face față unor provocări similare pandemiei în viitor.

Anul 2020 nu a fost unul prielnic pentru mediul de afaceri românesc. Majoritatea firmelor s-au confruntat cu provocări noi și uriașe, unele dintre ele fiind dificil de depășit. Mii de firme au pus lacătul pe ușă anul trecut, în timp ce alte mii s-au luptat din răsputeri să rămână pe linia de plutire, oscilând între venituri prăbușite și restricții sociale.

În medie, în România, se închid anual 34.000 de firme. În ultimii ani, însă, valoarea cu pricina a explodat. În 2019, s-au închis 230.330 de firme, în timp ce în 2006 s-au închis 135.875 de firme, iar în 2002 discutam de 109.039.

„Principalul obstacol pe care îl întâmpină antreprenorii atunci când vor să-şi crească propria afacere este lipsa educaţiei, care este pe primul loc în continuare, urmată de accesul la finanţare şi lipsa oamenilor buni. De aceea, avem nevoie de cursuri despre cum se conduc şi se cresc afaceri în mod profesionist, fără micromanagement şi fără sacrificii. În opinia mea, 25% dintre firmele închise în România ar fi putut supravieţui dacă fondatorii ar fi avut acces la resurse educaţionale şi astăzi am fi avut 250.000 de firme sănătoase în plus pe piaţa locală”, a declarat Adrian Dragomir, Business Innovation Consultant şi co-fondator Termene.ro.

Totuși, au existat și domenii de activitate care au prosperat în plină criză sanitară, ajungând să înregistreze cifre financiare extrem de bune. Unul dintre aceste domenii este reprezentat de sectorul IT.

Câți bani se fac din IT

Mai exact, în 2020 sectorul IT&C a avut o cifră de afaceri de 70,3 miliarde de lei. IT-iștilor le-a mers atât de bine anul trecut, încât acest domeniu de activitate s-a situat în Top 5 sectoare economice, alături de industria prelucrătoare, construcții, transport și depozitare, conform unui studiu.

Un raport recent al celor de la KeysFin arată date concrete despre evoluția impresionantă a secotrului IT în 2020. Practic, rezultatul net al companiilor nefinanciare din România a depășit pragul de 100 de miliarde de lei, ajungând la 104,5 miliarde de lei în anul pandemiei COVID-19, cu aproape 13% mai mult față de 2019, cu 221% mai mult față de 2015 și cu 584% mai mult față de 2010.

Potrivit aceluiași raport, cifra de afaceri a acestor companii a scăzut cu aproximativ 2,7%, la 1.641 miliarde de lei în 2020, însă, pe de altă parte, a fost cu 36% mai mare decât cea din 2015 și cu 78% peste nivelul din 2010.

Citește și: