Cât de săraci sunt românii, de fapt: care sunt cheltuielile lunare, cât se câștigă în România

Cât de săraci sunt românii, de fapt: care sunt cheltuielile lunare, cât se câștigă în România

În cazul în care ai trăit vreodată cu impresia că românilor de rând la merge bine, te-ai înșelat amarnic. Un număr record dintre ei sunt nevoiți să supraviețuiască din salariul minim pe economie, în timp ce cheltuielile populației au reprezentat 84,5% din venituri.

În medie, o gospodărie din România, în trimestrul al doilea din 2021, este nevoită să trăiască din 5.573 de lei. Media de persoană angajată este undeva în jurul cifrei de 2196 de lei, la capitolul venituri. În același timp cheltuielile s-au ridicat în media la 4.709 lei luna pe gospodărie, respectiv 1855 lei de persoană. Conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică, ajungem practic la un cost de supraviețuire în condiții decente care se reflectă în 84,5% din încasări.

Cât de bine le merge românilor, în medie

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5.230 lei lunar pe gospodărie (2.060 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 343 lei lunar pe gospodărie (135 lei pe persoană). Conform INS, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (69,1% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Acestora, li se adaugă veniturile din prestaţii sociale (19,3%), veniturile în natură (6,1%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,1%), veniturile din agricultură (1,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,6%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%).

Un pic triste sunt alte concluzii ale INS, pe ce se duc majoritatea banilor. Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și, nu în ultimul rând, interacțiunea cu serviciile statului. Lista include transferurile către administrația publică și privată, către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor și cotizațiilor. Acestora, de multe ori, li se adaugă și banii aferenți nevoilor legate de producția gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Dacă ești curios cât de mari sunt investițiile românilor, câți bani pun deoparte pentru cumpărarea de terenuri, cumpărarea sau construcția de locuințe, ce procent din venituri bagă în acțiuni, valoarea este de doar 0,5%.

Citește și: