Cât de repede îți găsești un job, ca student: ce se cere pe piața muncii

Cât de repede îți găsești un job, ca student: ce se cere pe piața muncii

E greu să fii student. Sute de mii de cereri pentru joburi vin de la studenți în acest moment. Dar, deși candidații mai tineri de 24 de ani caută în mod activ un job, mai puţin de 20% dintre ei îşi găsesc de lucru.

De vină, spun angajatorii, sunt lipsa de experienţă şi pretenţiile salariale prea mari, conform Digi24.

Astfel, tinerii până în 24 de ani au devenit cei mai activi candidaţi pe piaţa muncii. O analiză ne arată că în septembrie 2019 cea mai mare companie de recrutare online înregistra 147.000 de cereri. Doi ani mai târziu, numărul acestora s-a dublat.

Cu toate acestea, doar 17,7% dintre aceștia s-au și angajat.

Ca student e greu să intri pe piața muncii

Unii studenți spun că a fost benefică pandemia, pentru că au reușit să se axeze pe ceea ce le place. Unii spun că, pur și simplu, au vrut să aibă banii lor. Pentru asta, trebuie să îmbini școala cu ceea ce îți place, tocmai de aceea sunt multe locuri part time.

În pofida acestor fapte, tinerii sunt constrânşi să renunţe la studii, pentru că mulţi angajatori caută experienţă, nu doar o diplomă.

În 20% dintre cazuri, tinerii nu reuşesc să-l convingă pe angajator că merită postul scos la concurs. Lipsa experienţei se vede imediat, spun sociologii, potrivit aceleiași surse.

Așteaptă să fie recompensați aproape pentru orice. Mulți au încercat să își schimbe locul de muncă. Foarte multe companii și-au flexibilizat relațiile de muncă și le-au permis sa lucreze de acasă, în intervale flexibile nu într-un interval fix de opt ore”, spune sociologul Marian Preda.

O treime dintre tinerii aflaţi la primul job vor între 2.100 și 2.500 de lei. 18% caută salarii cuprinse între 1.700 și 2.000 de lei, iar 13% s-ar mulțumi cu un venit lunar de 1.700 de lei, arată datele studiul celei mai mari firme de recrutare online, realizat pe un eşantion de 1.217 de respondenți, potrivit Digi24.